Украјина: Зеленски освојио 30,2 одсто гласова, Порошенко 16,6 одсто 

КИЈЕВ: На председничким изборима у Украјини, после пребројавања више од 50 одсто гласова, води комичар Володомир Зеленски са 30,2 одсто гласова, док је актуелни председник Петро Порошенко на другом месту са 16, 6 одсто гласова.
Zelenski Volodomir/EPA/STEPAN FRANKO
Фото: EPA/STEPAN FRANKO/Zelenski Volodomir

Бивша премијерка Јулија Тимошенко нашла се на трећем месту са 13 одсто освојених гласова, пренела је агенција АП.

Од укупно 39 кандидата у првом кругу, своје снаге, према овим резултатима, одмериће 21. априла у другом кругу Зеленски и Порошенко.

"Желим да кажем ''хвала'' свим Украјинцима који нису гласали само шале ради", рекао је Зеленски и додао да је то само почетак и да нема опуштања.

"Ми смо млади људи. Не желимо да видимо све оно из прошлости у нашој будућности", додао је Зеленски (41), глумац који игра председника у популарном комичном ТВ серијалу.

Порошенко је резултате означио као "озбиљну лекцију", нарочито млађих гласача, и затражио њихову подршку у другом кругу.

"Ви видите промене у земљи, али желите да оне буду брже, дубље и већег квалитета. Разумео сам мотиве који стоје иза вашег протеста", рекао је Порошенко.

Актуелни председник настоји да прикаже Зеленског као неподесног да представља Украјину у иностранству, посебно када је реч о разговорима с руским председником Владимиром Путином.

Тимошенкова је синоћ довела у питање резултате анкета које показују да она није добила довољно гласова за улазак у други круг.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести