Вељовић ослобођен оптужби за позивање на отпор

ПОДГОРИЦА: Више државно тужилаштво Црне Горе (ВДТ) оценило је да у случају поводом навода које је саветник црногорског председника и бивши директор Управе црногорске полиције Веселин Вељовић изнео у ауторском тексту у ''Побједи'', нема елемената кривичног дела, изјавила је портпаролка тог тужилашта Лепа Меденица.
v
Фото: Tanjug

Она је за ЦдМ објаснила да је Више тужилаштво самоиницијативно формирало предмет након што је објављен ауторски текст Веселина Вељовића и након оцене исказа и прикупљених доказа одлучило да нема елемената кривичног дела.

Вељовић је 16. августа саслушан у ВДТ које је преузело предмет извиђаја од подгоричког Основног државног тужилаштва (ОДТ) због навода из ауторског текста, да је „света дужност и обавеза сваког припадника сектора безбедности да одбије свако неуставно и незаконито наређење, али и да је дужност свих Цетињана и осталих грађана Црне Горе да у првим данима септембра буду заједно у престоници".

Вељовић је након саслушања рекао да је оно „ургентно и преурањено“ и да га доживљава као „политичко трућање и непознавање чињеница“.

Поновио је да су његови текстови „став слободног грађанина“ и да никад нису били потписани с функције саветника за безбедност председника Ðукановића.

Раније данас, трочлано веће Основног суда на Цетињу је као неосновану одбило жалбу цетињског Основног државног тужилаштва и одлучило да Веселин Вељовић неће ићи у истражни затвор у случају по другој оптужби - напад на службено лице у вршењу службене дужности.

Веће је, преносе подгоричке ''Вијести'', оценило да нису испуњени услови да се доскорашњем директору Управе полиције одреди притвор због могућег утицаја на сведоке, јер околности у жалби, нити оне које произилазе из списа предмета, не указују на ту могућност.

Трочлано веће суда имало је рок од 48 сати да одлучи о жалби Тужилаштва, поднетој 7. септембра.

ОДТ Цетиње сумњичи Вељовића да је починио кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности.

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести