Војска Мјанмара преузела власт у држави

Војска Мјанмара прогласила је рано јутрос ванредно стање, преузела власт у држави и потврдила да је спровела хапшења високих владиних функционера као одговор на наводну превару током прошлогодишњих општих избора
Vojska Mjanmara
Фото: EPA/NYEIN CHAN NAING

НЕЈПЈИДО: Владајућа странка у Мјанмару, Национална лига за демократију (НЛД), потврдила је данас да је војска ухапсила председника државе Вин Минта и лидера партије Аунг Сан Су Ћи и позвала грађане да остану мирни, а стране државе у првим реаговањима осуђују војну акцију у Мјанмару, јавља Ројтерс.

Акција војске уследила је јутрос пошто су генерали тражили од владајуће партије да одложи данашњу конститутивну седницу парламента у којем је НЛД освојио 83 одсто места, а портпарол те странке Мио Нијунт рекао је агенцији Ројтерс да су осим Аунг Сан Су Ћи, притворени председник Вин Минт и остали лидери партије.

Владајућа странка је позвала грађане да не реагују на акцију војске, чији припадници патролирају улицама већих градова,а телефонске линије и интернет је у прекиду у престоници Нејпјиду и Рангуну.

Бела кућа је саопштила да је председник Џо Бајден упознат са хапшењем Аунг Су Ћи.

"Сједињене Државе се противе било каквом покушају да се промени исход недавних избора или омета демократска транзиција Мјанмара и предузеће све мере против одговорних за ова дешавања ако се ситауција не промени“, поручила је портпаролка Џен Псаки, наводи агенција.

Влада Аустралије саопштила је да је „дубоко забринута због извештаја да војска поново покушава да преузме контролу над Мјанмаром" и позвала на тренутно пуштање незаконито притворених цивилних политичких лидера.

Јапан је саопштио да посматра ситуацију, али да тренутно не планира повлачење јапанских држављана из Мјанмара.

Војска Мјанмара прогласила је рано јутрос ванредно стање, преузела власт у држави и потврдила да је спровела хапшења високих владиних функционера као одговор на наводну превару за коју тврде да је спроведена током прошлогодишњих општих избора, а да је власт предата врховном команданту оружаних снага, генералу Мин Аунг Хлаингу.

Војска Мијанмара, познатија као Татмандав, прошле је недеље саопштила да ће штитити и поштовати устав и поступати у складу са законом, што је умањило тадашњу забринутост у земљи да би оружане снаге могле покушати да преузму власт, а владајућа странка НЛД рекла је тада да је војска пружила задовољавајуће објашњење.

Политичке тензије у земљи су ескалирале прошле недеље када је порпарол војске одбио да искључи могућност пуча, само неколико дана уочи сазивања новог парламента, и упозорио да би оружане снаге могле да предузму акцију уколико се не размотре њихове жалбе које указују на изборну крађу.

Изборна комисија Мјанмара одбацила је у четвртак тврдње војске о изборним преварама и потврдила резултате гласања, на којима је НЛД освојио 83 одсто места у парламенту, што је довело најдиректније конфронтације између цивилне владе и војске.

Устав Мјанмара предвиђа 25 одсто места у парламенту за војску и контролу три кључна министарства у новој администрацији Су Ћи, а врховни командант војске Мин Аунг Хлаинг у среду је саопштио припадницама Татмандав да би устав требало укинути ако не буде поштован, позивајући се на раније случајеве када се то догађало у Мјанмару, наводи агенција.

Гутереш: Озбиљан ударац на демократију у Мјанмару

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш најоштрије је данас осудио војну акцију и данашњи притвор Аунг Сан Су Ћи и других политичких лидера у Мјанмару и позвао војно руководство да поштује вољу народа исказану на последњим изборима.

"Ови догађаји представљају озбиљан ударац за демократске реформе у Мјанмару, сви релевантни лидери у држави требало би одмах да започну дијалог и да се уздрже од било каквог од насиља и у потпуности поштујући људска права и основне слободе", рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик, преноси Ројтерс.

Војска Мјанмара прогласила је рано јутрос ванредно стање, преузела власт у држави и потврдила да је спровела хапшења високих владиних функционера као одговор на превару за коју тврде да је спроведена током прошлогодишњих општих избора, а да је власт предата врховном команданту оружаних снага, генералу Мин Аунг Хлаингу.

Ови догађаји су уследили након што су прошле недеље генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и западне амбасаде у Мјанмару изразили озбиљну забринутост због могућности војне интервенције у држави којом је владала војска 49 година након пуча 1962. године.

Мишел: Против војне акције у Мјанмару,поштовати изборе

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Шарл Мишел осудио је данас војну интервенцију и преузимање власти у Мјанмару и затражио да се пусте сви они које је војска привела у рацијама широм земље, јавља Ројтерс.

"Исход избора мора се поштовати и демократски процес треба обновити," нагласио јел Мишел у објави на Твитеру.

Војска Мјанмара прогласила је рано јутрос ванредно стање, преузела власт у држави и потврдила да је спровела хапшења високих владиних функционера као одговор на превару за коју тврде да је спроведена током прошлогодишњих општих избора.

Војска је потврдила да су ухапшени високи функционери Националне лиге за демократију (НЛД), међу њима и Аунг Сан Су Ћи, добитница Нобелове награде за мир и лидерка странке која је убедљиво победила на новембарским изборима, и да се ванредно стање проглашава за наредних годину дана.

Овакав развој ситуације долази неколико дана након што су генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и западне амбасаде у Мјанмару изразили озбиљну забринутост због могућности војне интервенције у држави којом је владала војска 49 година након пуча 1962. године.

Џонсон: Ослободите премијерку Мјанмара, пуч је недопустив

ЛОНДОН:  Премијер Велике Британије Борис Џонсон осудио је данас пуч у Мјанмару, након што је војска у тој азијској земљи преузела власт.

"Аунг Сан Су Ћи и остали цивилни лидери морају бити ослобођени", рекао је Џонсон, а пренео Ројтерс.

Џонсон је додао да је "недопустиво затварање цивила, укључујући и премијерку Аунг Сан Су Ћи".

"Глас народа се мора поштовати, а цивили ослобођени", закључио је Џонсон.

Британски министар спољних послова Доминик Раб је осудио ванредно стање које је увела војска у Мјанмару.

"Демократске жеље народа Мјанмара се морају поштовати и две стране се морају помирити", поручио је Раб путем Твитера.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести