УПОЗОРЕЊЕ НУТРИЦИОНИСТА Риба која изазива пробавне тегобе све чешћа на трпезама
Иако је у Србији маслена риба позната и као есцолар или butterfish релативно ретка на менију, повремено се може наћи у рибарницама или ресторанима који нуде интернационалну и азијску кухињу.
Привлачног изгледа и често по приступачној цени, неретко заврши на тањиру потрошача који нису упознати с њеним потенцијално штетним ефектима.
Посебну пажњу треба обратити током летовања, где се ова риба често служи под називом "бела туна", нарочито у суши ролницама и рибљим јелима. Иако на први поглед делује као добар избор захваљујући укусу и хранљивим вредностима, маслена риба може изазвати низ озбиљних пробавних сметњи.
У Јапану је њена продаја забрањена још од 1970-их година, док је у земљама попут Италије потпуно уклоњена из продаје. У неким државама, попут САД и Пољске, законска регулатива налаже јасно упозорење на паковању, а ресторанско особље је дужно да информише госте уколико је риба део њиховог оброка.
Проблематичност ове врсте рибе лежи у чињеници да садржи воскасте естере, масноће које људски организам не може да свари. Њихово конзумирање може изазвати:
дијареју,
мучнину и повраћање,
јаке болове у стомаку и глави,
а у тежим случајевима и осип или проблеме са дисањем.
Статистика показује да око 20% људи може искусити ове симптоме, који обично трају до 24 сата. Из тих разлога, конзумација се не препоручује трудницама, особама са осетљивим системом за варење, као ни здравим особама које желе да избегну здравствене компликације.
Маслена риба се често крије у јелима без јасне ознаке, па је препорука да у ресторанима, нарочито у иностранству, увек питате особље о тачном саставу јела.
Шта јести уместо маслене рибе?
Иако садржи витамине А, Д, Е и Б3, стручњаци истичу да постоји низ далеко сигурнијих алтернатива богатих хранљивим материјама. Уместо ње, нутриционисти саветују конзумацију следећих масних морских риба:
лосос,
скуша,
сардина,
туњевина.
Ове рибе су природно богате омега-3 масним киселинама, које су корисне за срце, мозак и имунитет. Препоручује се да се уврсте у исхрану најмање два пута недељно, у количинама од 150 до 200 грама по оброку. Приликом куповине, саветује се да бирате проверене и сертификоване изворе морске хране.