Акција озелењавања у кањишкој општини

КАЊИЖА: У акцији озелењавања и пошумљавања, 6.700 адница на подручју кањишке општине је засађено или ће се то обавити наредних дана.
д
Фото: Dnevnik.rs

Општина Кањижа је за садњу и трогодишњу бригу о засађеним стаблима обезбедила четири милиона динара.

Члан Општинског већа за заштиту животне средине Радомир Милојевић каже да су акцијом обухваћена сва насеља према исказаним потребама и жељама из месних заједница. Нова стабла су засађена на свим местима где је некада било шума па су посечене, као што је то пример у Трешњевцу. Обогаћене су новим садницама јавне површине у центрима насеља, попуњавана празна места где су се стабла осушила, поред постојећих број стабала је повећан, а подизани су и ветрозаштитни појасеви.

Према речима Милојевића, гледало се и на квалитет земљишта на коме се подижу засади и ветрозаштитни појасеви, па су тако на пример на слатинастим земљиштима садили дафине, које на том типу земљишта најбоље опстају.

У Мартоношу је засађено 400 садница дрвећа, међу којима и тује којима је украшен центар села, док је Хоргош добио 200 садница, па је већ озелењено двориште школе и биће садње на јавним површинама, док је за Адорјан обезбеђено око 500 разних садница, а испуњене су жеље и из осталих места.

Председник МЗ Адорјан Чаба Боршош напомиње да је пре неколико година већ пошумљено подручје старог сметлишта, пошумљаван је терен где се гради ново фудбалско игралиште, а да је овом приликом захваљући кањишкој општини обезбеђено више од 500 садница које су недостајале. Сађен је багрем, сибирски брест и храст.

Од садница које су засађене или ће засадити радници ЈП „Комуналац”, око 4.400 је листопадних и зимзелених стабала, док је око 2.300 жбунасто и украсно шибље које ће украшавати парк у Кањижи, који ће се уређивати овог пролећа.

Укупна вредност садница је два милиона динара, а исто толико је из општинске касе обезбеђено за бригу о засађеним стаблима у наредне три године, што је такође поверено „Комуналцу”. Пре свега потребно је одржавање и заштита од дивљачи, док ће заливање садница обављати добровољна ватрогасна друштва.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести