Актив жена из Остојићева помаже најмлађе продајом рукотворина

ОСТОЈИЋЕВО: Актив жена „Орхидеја” из Остојићева је међу најзапаженијим и највреднијим удружењима у чоканској општини. Председница „Орхидеје” Марија Ковач истиче да је на окупу 20 амбициозних и вредних жена, да су први у општини озваничили регистрацију цивилне организације, па и другима помогли да обаве те формалности.
1
Фото: Чланице „Орхидеје” из Остојићева

Без чланица „Орхидеје” не могу да прођу манифестације у Остојићеву и местима чоканске општине и околини, а редовне су учеснице Сајма стваралаштва сеоских жена Војводине, који се сваке године одржава у другом граду, па су крајем септембра биле на овом сајму у Шиду.

- На Сајму стваралаштва сеоских жена Војводине приказујемо оно што знамо и умемо да направимо код куће и за време заједничких дружења и радионица које одржавамо сваке среде. На сајмовима смо увек радо виђене, без обзира где се одржавају, а ми се одазовемо јер имамо шта да прикажемо и покажемо. Од ручних радова бавимо се везом, хеклерајем, плетењем, али и ручном израдом сапуна и разних ружица и украса од папира и вунице. Управо се спремамо за радионицу на којој ћемо правити украсне јастуке - каже председница Марија.

Жене „Орхидеје” поносне су на свој учинак, али и зато јер су ове године биле позване да гостују у Народној Скупштини Србије, где су у гостовање укључиле и жене из осталих удружења. Сваког јуа „Орхидеја” приређује велику чајанку, а одлазе на дружења са женама из више удружења. Потруде се и да буду добре домаћице када им колегинице из тих удружења долазе у Остојићево. Тако се за 23. новембар спремају за овогодишњу манифестацију „Креатива-женских руку дело”, где сваке године мањају тему радионице, па ће се овог пута посветити изради украсних јастука, где ће окупити многа удружења жена са подручја Севернобанатског округа.

- За 23. новембар спрема се манифестација „Креатива-женских руку дело” на којој ће учествовати удружења из Севернобанатског округа, а посветиће се изради украсних јастука

Чланице „Орхидеје” се друже и сарађују са многим удружењима: „Сувача” из Кикинде, „Нарцис” из Нових Козараца, „Сунце” из Падеја, „Невен” из Санада, “Ђурђевак” из Врбице, “Арвачка” из Јазова, “Сјај” из Чоке, Секцијом жена МКУД „Мора Ференц” из Чоке, „Наковчанке” из Накова и другим. 

- У рад Актива жена „Орхидеја” смо укључене добровољно, зато што желимо да нешто корисно радимо и дамо свој допринос друштвеном животу у нашој заједници. Непрофитна смо организација и опстајемо захваљујући нашој чланарини и приходом од продаје наших рукотворина на продајним изложбама. Од тих прихода деци из забавишта у Остојићеву купујемо поклоне за Божић и Ускрс. Ништа лепше није видети од озарнеих лица и дечију радост. То нам јеста највећа сатисфакција и мотив за постојање, рад и дружење - каже Марија Ковач.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

Пројекат „Фокус на Чоку“ реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Чока. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести