Апатин: Одобрени пратиоци за 37 малишана

АПАТИН: На основу информација на друштвеним мрежама да је већем броју деце са сметњама у развоју у Апатину укинута услуга личног пратиоца и тако ускраћено право на образовање, омбудсман  је покренуо поступак контроле правилности и законитости рада ове локалне самоуправе, саопштено је из канцеларије Заштитника грађана.
д
Фото: Општина Апатин

Он је затражио да га општинска управа Апатина обавести о свим околностима везаним за наводе на друштвеним мрежама, као и о томе шта ће предузети у овом случају. Општина је дужна да тражене податке и документацију достави у року од 15 дана, наводи се у саопштењу.

Из Центра за социјални рад општине Апатин су нам рекли да је спроведена процедура да деца којој је то потребно имају личног пратиоца, а да су пријаве и даље у току.

- Информација пласирана у јавности није тачна, јер је Општина Апатин расписала јавну набавку, која је завршена и успешно окончана. Сва деца су добила решења Центра за социјални рад која имају право на ту услугу и ниједно дете није остало без личног пратиоца и то ће се утврдити и у контроли коју ће спровести омбудсман - кажу у Центру и додају да се на сајту Општине може лако проверити и кад је расписана јавна набавка за услугу личног пратиоца, када завршена и закључена са којим извршиоцем и колико пратилаца.

Још увек се подносе захтеви за услугу личног пратиоца, али до сада за 37-оро деце са посебним потребама одобрен је захтев да добију личног пратиоца.

- На основу препоруке државне ревизије, Општина Апатин је спровела јавну набавку за избор лиценцираног понуђача који ће да врши услугу личног пратиоца. За потребе ове врсте услуге, Општина Апатин је определила средства у износу од 18 милиона динара, што је за 50 одсто више средстава која су прошле године издвојена за додатну подршку деци – појаснио је начелник Општинске управе Мане Шкорић.

Директорка Центра за социјални рад Николина Сучевић подсетила је да су родитељи који су сматрали да њиховој деци треба лични пратилац дошли у Центар и поднели захтев за остваривање права на ту услугу.

- Сва деца која испуњавају законске услове су добила позитивна решења у року од 48 сати од момента подношења захтева, иако је законски рок за издавање тог решења 30 дана. Та решења, заједно са упутима и одговарајућим стручним проценама су прослеђена пружаоцу услуге који је према томе имао обавезу да сачини индивидуални план услуге и да детету одреди личног пратиоца - рекла је Николина Сучевић

Неколицина родитеља је обавестила Центар за социјални рад да постоји проблем у пружању услуге, Центар је алармирао друге стручне службе и након консултација се нашло решење, тако што ће се радно време личних пратиоца распоредити у складу са индивидуалним планом услуге, односно потребама деце.

Сучевић напомиње да је у интересу општине и других институција пре свега добробит сваког детета, те је императив да се изнађе одговарајуће решење.

-Пружаоцу услуге је пружена додатна подршка у циљу превазилажења свих насталих тешкоћа, тако да ће сва деца имати личног пратиоца према степену потребе- истиче директорка Центра за социјални рад Апатин Николина Сучевић.

М. Стакић

 

Пројекат „Непристрасно кроз Апатин” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Апатин. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести