Бечеј: Основни суд ушао у европски ритам решавања старих предмета

БЕЧЕЈ: Иако статистички нису обрађени извештаји свих основних судова у Србији, захваљујући убрзаном решавању старих предмета, Основни суд Бечеј наћи ће се у самом врху по ефикасности.
becej sud
Фото: Dnevnik.rs

Од 220 старих предмета, што је износило 6,9 одсто од укупно 3.286 нерешених предмета по свим материјама на почетку минуле године, само су 52 стара предмета остала нерешена, што је 2,2 одсто у односу на 2.332 нерешена предмета почетком ове године, рекао је на редовној годишњој конференција за новинаре секретар и портпарол Основног суда Бечеј Марко Божовић.

Како је додао, тиме су постигли оптимум ефикасности у решавању старих предмета и ухватили европски ритам, што им је годинама био циљ.

То сматрамо највећим успехом у години иза нас. Али, поносни смо и на чињеницу да су поднета само два приговора због повреде права на суђење у разумном року и евидентирано је само десет притужби на рад суда, уз напомену да је све оцењено као неосновано, што потврђује да су грађани задовољни радом нашег суда, вели Божовић.

Током године иза нас примљено је 5.889 нових предмета у свим материјама, што је с предметима из претходне године достигло укупну бројку од 9.175. Мериторно је решен 4.561 предмет, а на други начин додатна 2.282. Знајући да Основни суд Бечеј делује на територији двеју општина, Бечеј и Нови Бечеј, с укупно 26 запослених на неодређено време, од којих је седам судија, остварени резултати у самој институцији сматрају се задовољавајућим.

Захваљујући успешној сарадњи с полицијом, Тужилаштвом и Центром за социјални рад, постигли смо запажене резултате и у области везаној за изрицање хитних мера по Закону о спречавању насиља у породици. Одмах се реаговало по пријави предмета и у року од 24 сата су решавани, а све жртве су заштићене. Изречено је 108 решења у којима је одређено хитно исељење из стана или забрана комуникације са жртвом. Није било тежих последица из области породичног насиља, што је заслуга поменуте сарадње с другим институцијама, додао је Божовић.


Горан Чимбуровић вршилац функције

Пошто је у мају истекао петогодишњи мандат председнику Основног суда Бечеј Горану Чимбуровићу, током друге половине минуле године спроведен је конкурс и он је обавља дужност као вршилац функције председника суда.

У међувремену је добио све потребне сагласности и да би се испред његовог имена укинуло „в.ф. председника суда”, неопходна је још само одлука републичког парламента.


Иако су судови буџетске институције, Основни суд Бечеј је лане био изузетно ефикасан и у погледу приходовне стране, пошто је од судских такси, новчаних казни и трошкова приликом поступка приходовао 25 милиона динара, а наплаћено је и више од три и по милиона динара од казни из кривичних поступака.

Говорећи о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, који је ступио на снагу 1. јануара ове године, Марко Божовић је рекао:

Најважније у тој области што грађани треба да знају је да се поступак извршења и обезбеђења потпуно измешта из суда и одлази у надлежност јавних изврштеља. Суд, осим доношења решења, више нема никакву надлежност у извршном поступку. Изузетак су породични односи и враћање на рад по судској пресуди, а тај број је занемарљив.

В. Јанков

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести