Бесповратна подршка за газдинства у општини Кањижа

КАЊИЖА: Са 22 пољопривредна газдинства из кањишке општине за две линије подршке склопљени су уговори о додели бесповратних средстава у укупном износу од 4,5 милиона динара.
Kanjiza Milan Batinic i Robert Fejstamer
Фото: Овчар Милан Батинић и председник општине Роберт Фејстамер, фото: М. Митровић

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер уговоре је потписао са носиоцима пољопривредних газдинстава, о додели средстава за набавку машина, уређаја и опрема за наводњавање, као и за набавку квалитетних приплодних грла у сточарској производњи.

Пољопривредници из кањишке општине конкурисали су на јавни позив Буџетског фонда за развој пољопривреде и рурални развој општине Кањижа у 2020. години. За опрему за наводњавање намењено је три милиона динара, а за куповину приплодних грла за сточарство 1,5 милион.  Планирана средства за ове две линије подршке су у потпуности искоришћена, а председник општине Фејстамер је рекао да то значи да је важно да ове линије и у наредном периоду буду отворене. Он је додао да ће крају јануара или почетком фебруара уследити потписивање уговора са пољопривредним газдинствима за још три линије подршке које још нису затворене, а да се за пет линија подршке сваке године из буџета локалне самоуправе даје бесповртано око 10 милиона динара.

- Ове линије подршке су одређене у консултацији са цивилним организацијама и удружењима која окупљају пољопривреднике. Локална самоуправа додатно обезбеђује подстицајна средства, поред тога што преко Фондације „Просперитати” јако пуно пољопривредника добија бесповратна средства, а са друге стране подстицајна средства су обезбеђена преко покрајинских конкурса, док локална самоуправа покрива оно што Покрајина и „Проспреритати” пропусте – рекао је Фејстамер.

Међу пољопривредницима којима су одобрена бесповратна средства за куповину квалитетних приплодних грла је Милан Батинић из Зимоњића, који се бави овчарством, који је и прошле године користио подстицајна средства из општинског буџета, а овог пута је добио подршку у износу од 300.000 динара. Батинић сматра да је добро што је локална самоуправа Кањиже препознала потребу да помогне сточарима, да набавком квалитених приплодних грла увећавају своја стада, у очекивању да ће то практиковати и у наредном периоду.

- Што се мог стада оваца тиче, до сада сам имао 110 грла, а са одоберним подстицајним средствима купио сам још 10 квалитетних приплодних грла. Да бих могао да опстанем у овој грани сточарства свакако је на првом месту битна величина стада, јер једино уколико будемо увећавали стадо то је могуће. Природни услови за то постоје, пошто се салаш налази уз пашњак. Услови су фантастични, јер је то велика предност и помоћ што се тиче исхране, испашом стада седам-осам месеци у току године, када су овце од јутра до вечери на пашњаку, тако да им додатну исхрану морамо обезбедити само за зимски период - каже Милан Батинић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести