Бесповратна средства за сточаре и наводњавање у Кањижи

КАЊИЖА: Из Фонда за развој пољопривреде и рурални развој општине Кањижа обезбеђена је бесповратна финансијска подршка у износу од 4,5 милиона динара, за 26 пољопривредних газдинстава која су конкурисала за набавку квалитетних приплодних грла за развој сточарства и улагања у опрему за наводњавање.
1
Фото: Са потписивања уговора са пољопривредницима у Кањижи

Уговоре са носиоцима пољопривредних газдинстава потписао је председник кањишке општине Роберт Фејстамер. Три милиона динара намењених за инвестиције у машине, уређаје и опрему за наводњавање дато је за 17 пољопривредника, док је девет пољопривредних газдинстава добило средства за набавку квалитетних приплодних грла укупне вредности 1,5 милиона динара.

Председник општине Роберт Фејстамер изјавио је, да пошто је пољопривреда једна од стратешких грана развоја општине Кањижа, јако је битно да сваке године локална самоуправа подржава пољопривреднике који предају конкурсну документацију на расписане конкурсе.

- Најчешће пробамо свакога да подржимо ко је предао неку врсту захтева према општини, а стручна пољопривредна служба је увек отворена за нове идеје или нове линије подршке које треба да уведемо у наш систем. Зато сваке године нешто мењамо по овим линијама, да би удовољили захтевима и потребама пољопривредних газдинстава. Настојимо да будемо флексибилни и да изађемо у сусрет захтевима, да дамо подршку тамо где је то заиста потребно - рекао је Фејстамер.

Општина је у мају објавила конкурс за пет линија субвенционисања пољопривредних газдинстава из Фонда за развој пољопривреде и рурални развој општине Кањижа. Члан Општинског већа Ервин Хужвар је напоменуо да су овом приликом потписани уговори са оним подносиоцима захтева који су конкурисали на отворене линије које имају највеће оквирне износе, за квалитетна приплодна грла и опрему за наводњавање.  - Интересовање као и у претходним годинама је било изузетно велико, углавном за ове две линије. Нисмо сачекали крајњи рок док су конкурси за ове линије отворени, то јест до 15.новембра. Пољопривредна газдинства су за ова улагања поднела захтеве са рачунима који су већ исплаћени, па смо мислили да је у интересу општине и пољопривредника да они уложени износ и одобрени подстицај што пре да добију - каже Хужвар. 

Милан Батинић из Кањиже је набавио седам приплодних грла да би увећао своје стадо оваца. Он каже да му ова подршка много значи јер тренутно његово стадо броји око 60 оваца. Батинић сматра да се вреди бавити овчартсвом и улагати.

- Препознао сам шансу у овчарству, је је то негде тренд у држави Србији. Иначе рођени сам Панчевац и пре годину и по дана сам из Панчева дошао у општину Кањижу, купио салаш и одлучио да се бавим сточартсвом - рекао је Батинић.

На отвореном конкурсу за подстицајна средства пољопривредна газдинства из општине Кањижа до 15. новембра могу да се пријаве за још три отворене линије подршке, а то су за субвенционисање камата, за субвенције у био- производњи као и за надокнаду трошкова уклањања угинуле стоке.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести