Брнабић: Решава се вишевековни проблем Кикинђана с пијаћом водом

КИКИНДА: Председница Владе Србије Ана Брнабић је боравила у посети Севернобанатском округу, током које је обишла општине Кањижу и Нови Кнежевац, а потом и град Кикинду.
b
Фото: Tanjug (Siniša Kopunović/VOJNET)

Председница Владе Србије у Кикинди је прво посетила француско-српску фирму "Мекафор" којој је машинство примарна делатност и која послује са светским брендовима у свету ауто-индустрије и пољопривреде, а у овом граду постоји од 2016. године.

Драго ми је што видим да привреда у Србији расте и да се градови и општине развијају. Да се ради много на инфраструктури и објектима јавне намене, и у здравству и у просвети. Компанија "Мекафор" коју сам посетила, се шири у 2020. години. Ми смо дали још неких милион и двадесет хиљада евра субвенција за даље проширење погона које је завршено и запошљавање још неких 180 људи у наредне три године. Они су изузетни оптимисти по питању своје будућности у Кикинди, казала је премијерка.

Приликом посете, обишла је и радове на реконструкцији Опште болнице Кикинда, која је почела 1. септембра ове године и за чију прву фазу је из републичког будзета издвојено око 334 милиона динара, а у току је и припрема пројектне документације за другу фазу.

Очекујем да ћемо крајем октобра 2022. године завршити прву фазу и кренути са реализацијом наредне. Улагање у здравствени систем је нешто што је од изузетног значаја за Владу РС и нешто што су наши грађани, здавствени, медицински и немедицински радници заслужили, истакла је.

Поред реконструкције кикиндске болнице, други пројекат који је од великог значаја за овај град је изградња Фабрике воде, чији почетак је најављен крајем текуће године, а који ће коштати готово 10 милиона евра, од којих је око шест милиона евра обезбеђено путем кредита KFW немачке развојне банке, а остатак из државне касе.

Велики, вишедеценијски, па и вишевековни проблем Кикинђана - пијаћа вода, полако се решава. Завршена је израда пројектно-техничке документације и тендери, те очекујем да већ крајем ове године кренемо у изградњу Фабрике, додала је председница Владе.

Трећи пројекат од великог значаја за овај град је изградња брзе саобраћајнице Сомбор-Кикинда у дужини од 175 километара, за вожњу до 100 км/х са четири траке, две у једном и две у другом правцу.

За овај пројекат тек треба да буде урађена пројектно-техничка документација, али је у овом моменту прелиминарни износ ове инвестиције око милијарду евра. То је нешто што ће квалитативно и суштински променити живот у читавој Војводини и утицати на економски раст и развој. Тренутно се ради на првој фази урбанистичке деонице од 22 километара у Сомбору, рекла је Ана Брнабић.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач захвалио је на, како је нагласио, огромној помоћи Републике Србије, Владе и Покрајинске владе, граду Кикинди.

Обишли смо неке пројекте који су започети, попут реконструкције Опште болнице Кикинда, и разговарали о будућим као што је Фабрика воде чија реализација се очекује у наредном периоду, те саобраћајница Сомбор-Кикинда која ће за овај регион и наш град значити много па и повећати инвестиционе потенцијале. Ту је још једна ствар, а то је да ћемо заједничким снагама изнаћи средства за опремање за нове индустријске зоне и тиме привући како домаће тако и стране инвеститоре, рекао је Лукач.

Он је изразио наду у овако успешну сарадњу и у будућности како бисмо. нагласио је, заједно од Кикинде и Србије направили још боље место за живот и рад.

Председница Владе Брнабић похвалила је Кикинду у борби против епидемије корона вируса, нарочито у сегменту вакцинације, истичући да је овај банатски град од почетка вакцинације до данас био један од водећих, и у којем је стопа вакцинисаног становништва тренутно нешто више од 57 одсто.

Председница Владе је посетила и Културни центар Кикинда, где су јој домаћини уручили бројне поклоне.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести