ЧУРУШКИ ВИНАРИ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ ТРИФУНА За успешну и родну годину освештан виноград

ЧУРУГ: Чурушки виноградари и винари прославили су Светог Трифуна, свог заштитника. У просторијама и дворишту Удружења виноградара, винара и воћара „Бороњ“ у Чуругу освештан је виноград, а читању славе су присуствовали и представници локалне самоуправе.
а
Фото: М. Рашић

Председник Удружења „Бороњ“ Владимир Живковић истакао је да ове године славу прослављају 20. пут, а броје 68 активних чланова.

„Трудимо се да током године реализујемо многе активности, а од њих је вероватно најистакнутија Чурушка ракијада.Такође, организујемо и вински бал, а удружење се бави производњом вина и ракије и од тога се финансирамо, уз помоћ Општине Жабаљ и Месне заједнице Чуруг“, рекао је Живковић.

Директор Туристичке организације општине Жабаљ Сергеј Запорожац нагласио је да ће ове године сарадња са винарима бити подигнута на још виши ниво, на обострано задовољство, док је председник општине Жабаљ Урош Радановић истакао да су винари својим вредним радом заслужили подршку локалне самоуправе. 

„Чланови овог удружења, који су из целе општине, вредно раде током целе године, улажу много труда у своје активности и ја им од срца желим родну и успешну годину“, поручио је председник општине. 

Свети Трифун, заштитник винара, био је присутан кроз освештање винограда и традицију која одражава поштовање према земљи, труду и плодовима које пружа. Виногради су постали свето тло, а свештениково благосиљање је означило почетак нове бербе с надом у обилан и квалитетан род. Ова свечаност је била прилика за заједничко славље, размену искустава и неговање пријатељства међу члановима удружења, али и изван њега. Како су истакли, Свети Трифун није само свети заштитник винове лозе, већ и симбол заједништва, труда и љубави према земљи која храни чурушки крај.

Текст и фото: М. Рашић 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести