Ђаци и студенти остали без превоза

ФЕКЕТИЋ: Почетком године укинута је редовна аутобуска линија Фекетић- Сегедин уз образложење да је недовољан број путника.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ипак, многи негодују због укидања линије коју су одржавали „Бечејпревоз” и „Суботицатранс”, те је покренута петиција коју је потписао и председник Скупштине АП Војводине и Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор. Петицију коју је покренуло Удружење грађана „Со-Бесед” је до сада потписало више од 1300 грађана из насеља општина Бачке Тополе и Малог Иђоша.

Иштван Пастор је потписујући петицију истакао да је свима у интересу да владају нормални услови за живот, а део тога је и да свако на предвидљив начин може стићи од једне до друге дестинације.

-Заинтересовани смо да обезбедимо онима који студирају или раде у Сегедину да могу континуирано да путују, као и да долазе својим кућама – рекао је Пастор.

Укидањем аутобуса посебно су погођени средњошколци и студенти који се школују у Сегедину. Једна студенткиња рекла је да радници можда и могу да се снађу, али ђацима и студентима који не могу да путују колима, ова линија је била једино решење и пут није представљао никакву бригу.

Председник Скупштине општине Мали Иђош Иштван Сиђи потврдио нам је да је директна линија Фекетић – Сегедин укинута 6. јануара:

- Аутобус је на тој линији кретао у 5.40 часова, док је из Сегедина полазио назад у 15.40, сваког дана. Цивилна организација „Со-Бесед” која издаје до шест примерака локалних новина годишње, (у преводу „Рекла казала”, покренула је петицију уз коју су стале све месне заједнице ове општине, Мали Иђош, Фекетић и Ловћенац, а тражи се успостављање редовног саобраћаја- каже Сиђи.

Петицију су потписали и грађани Бајше, Старе Моравице и других насеља општине Бачка Топола јер им је та линија такође значајна као веза са Суботицом и Сегедином. Иницијативу је подржало и Општинско веће Малог Иђоша, али све зависи од превозника.

- Осим ђака и студената, линију су користили и други грађани. Званичан разлог укидања линије није познат локалној самоуправи, али смо незванично чули да превозницима није исплативо да возе- каже Сиђи. -Волели би да се линија врати,  да ли са подизањем цене карата или бар да буде неколико дана током недеље.

Из Суботице постоји превоз за Сегедин, али није усклађен с редом вожње аутобуса који вози од Фекетића до Суботице, па се кориговање реда вожње разматра као могуће решење, иако локална самоуправа ту нема надлежности, рекао нам је председник Скупштине општине Мали Иђош Иштван Сиђи.

Како незванично сазнајемо, линија је укинута због малог броја путника, а идеја је да линија саобраћа понедељком и петком, како би ђаци и студенти стигли на време у школу и предавања и да се за викенд врате кући.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести