ДАЉЕ НЕЋЕШ МОЋИ Прокопан пут испред моста на Тамишу, невоље за мештане Томашевца и Орловата

ТОМАШЕВАЦ: „Даље нећеш моћи“, чувена реплика из домаћег филма „Ко то тамо пева“, од јуче може да се односи и на мештане Томашевца и Орловата који се својим возилима запуте преко моста на Тамишу. Они су јуче ујутру прешли преко овог моста, али преко њега нису могли да се врате. У преподневним сатима, наиме, испред моста је прокопан пут и на том месту ће се, вероватно, узидати бетонске барикаде. Оне су месецима стајале испред моста али су их возачи редовно и релативно лако склањали.
1
Фото: приватна архива

Подсетимо, друмско – железнички мост, који датира из 1880. године, у изузетно је лошем стању. Званично је затворен за аутомобиле и друга возила од 2020. године. Возачи су га, међутим, и даље прелазили на сопствену одговорност.

– Сад смо стварно готови. Мораћемо около, преко Ботоша, десет километара дуже у једном смеру и десет у другом. И то само док се Тамиш не излије. А кад се то деси, онда преко Фаркаждина, неколико десетина километара дуже – коментаришу мештани Томашевца са којима смо разговарали.

Мост на Тамишу, због врло лошег стања, затваран је за друмски саобраћај у неколико наврата. После прошлогодишњег протеста мештана Томашевца и Орловата, барикаде су уклоњене, а затим опет повремено враћане. Но, друмски саобраћај се, и поред забране, несметано одвијао. Те игре надлежних и мештана трају већ неколико година, а за све то време, железнички саобраћај се преко моста одвијао нормално.

– Није проблем носивост моста. Прелазе га композиције са локомотивом која сама има 100 тона. Проблем је лоше стање дела за друмски саобраћај. Ми мештани смо знали где је рупа, где да заобиђемо, али богме су Београђани остављали точкове. Видимо ми да је мост у лошем стању, али нас су сада одсекли од света – кажу наши саговорници.

Алтернатива је пут преко Ботоша и летњи, атарски пут Ботош–Орловат. Градске власти су обећале да ће још пролетос асфалтирати летњи пут, али од тога ништа, додају мештани. Пут је посут ситним каменом, па после пољопривредних радова, од њега више нема ништа.

Доста Томашевчана ради у Орловату а и докторка два дана недељно ради у једном, а три у другом селу. Како ће житељи сутра на посао, не знају. Можда пешице преко моста а онда да их на супротној страни неко сачека. Или около, два пута по десет километара. Пољопривредници из Орловата користили су бензинску пумпу код Томашевца. Сада ће по гориво морати у Стајићево.

Прошле године је најављена изградња новог моста на Тамишу, који би се налазио на око 65 метара узводно од постојећег. Тиме би се и одвојио железнички и друмски саобраћај. За сада је непознато да ли ће и када почети изградња моста.

– Како ћемо до тада, ни сами не знамо - поручују мештани Томашевца, којима је природни ресурс као што је Тамиш, уместо користи и радости, сада донео само главобољу.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести