ОРЛОВАТ: На њивама породице Дамјанов из Орловата берба паприка је у пуном јеку. Дамјанови немају проблем са пласманом робе, јер имају традиционалне купце који се, кад се једном упознају са квалитетом производа из овог пољопривредног газдинства, враћају сваке године.
- Ове године смо под паприком имали један хектар. Семе паприке је већ годинама у нашем домаћинству, а квалитет нам потврђују вишегодишњи задовољни купци. Имамо купце који долазе из централне Србије и узимају баш нашу, банатску паприку, за прераду и извоз - каже Александра Ковачевић Дамјанов.
Дамјанови су ове године изузетно задовољни и приносом и квалитетом, а исто тако, ценом и потражњом паприке.
-Наше газдинство се повртарством и ратарством бави више од 40 година. Ми смо произвођачи семена, расада и финалног производа, као што је домаћи ајвар од печене паприке, који пакујемо у тегле - истиче Александра.
Осим што ових дана беру паприка, Дамјанови се спремају за вађење још једног поврћа.
- За батат смо се одлучили први пут ове године. Нови смо у том послу. Батат, или како га још зовемо слатки кромпир, практично је органска намирница која се не третира и као таква је погодна за давање бебама у виду првих кашица. Врло је хранљив, здрав и очекујемо да он тек постане препознатљив, па и популаран. Одлична је намирница за дијабетичаре због ниског гликемијског индекса који осигурава спорију апсорпцију глукозе. Слатки кромпир се такође препоручује у исхрани деце и спортиста, јер обезбеђује енергију, минерале и витамине. Од њега тек очекујемо резултате - истиче наша саговорница.
На њивама пољопривредног газдинства Дамјанов гаје се све традиционалне ратарске и повртарске културе, али своје место нађу и неке помало заборављене.
- Поносни смо и на спелту, и то органску, од које правимо брашно - додаје Александра Ковачевић Дамјанов.
Ж. Балабан