Дамјанови из Орловата препознатљиви по паприци, батату, спелти

Дамјанови из Орловата немају проблем са пласманом робе, јер имају традиционалне купце који се, кад се једном упознају са квалитетом производа из овог пољопривредног газдинства, враћају сваке године.
Od sopstvenog semena do tegle ajvara Foto: privatna arhiva
Фото: Од сопственог семена до тегле ајвара Фото: приватна архива Od sopstvenog semena do tegle ajvara Foto: privatna arhiva

ОРЛОВАТ: На њивама породице Дамјанов из Орловата берба паприка је у пуном јеку. Дамјанови немају проблем са пласманом робе, јер имају традиционалне купце који се, кад се једном упознају са квалитетом производа из овог пољопривредног газдинства, враћају сваке године.

- Ове године смо под паприком имали један хектар. Семе паприке је већ годинама у нашем домаћинству, а квалитет нам потврђују вишегодишњи задовољни купци. Имамо купце који долазе из централне Србије и узимају баш нашу, банатску паприку, за прераду и извоз - каже Александра Ковачевић Дамјанов.

Дамјанови су ове године изузетно задовољни и приносом и квалитетом, а исто тако, ценом и потражњом паприке.

Фото: Паприка из домаћинства Дамјанов Фото: приватна архива 

-Наше газдинство се повртарством и ратарством бави више од 40 година. Ми смо произвођачи семена, расада и финалног производа, као што је домаћи ајвар од печене паприке, који пакујемо у тегле - истиче Александра.

Осим што ових дана беру паприка, Дамјанови се спремају за вађење још једног поврћа.

- За батат смо се одлучили први пут ове године. Нови смо у том послу. Батат, или како га још зовемо слатки кромпир, практично је органска намирница која се не третира и као таква је погодна за давање бебама у виду првих кашица. Врло је хранљив, здрав и очекујемо да он тек постане препознатљив, па и популаран. Одлична је намирница за дијабетичаре због ниског гликемијског индекса који осигурава спорију апсорпцију глукозе. Слатки кромпир се такође препоручује у исхрани деце и спортиста, јер обезбеђује енергију, минерале и витамине. Од њега тек очекујемо резултате - истиче наша саговорница.

Фото: Батат, органска намирница, која се не третира Фото: приватна архива

На њивама пољопривредног газдинства Дамјанов гаје се све традиционалне ратарске и повртарске културе, али своје место нађу и неке помало заборављене.

- Поносни смо и на спелту, и то органску, од које правимо брашно - додаје Александра Ковачевић Дамјанов.

Ж. Балабан

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести