Дан розе мајица у школама Шајкаша и Мошорина

ШАЈКАШ: Основна школа „Исидора Секулић“ у Шајкашу организовала је протекле недеље низ приредби, а поводом 24. фебруара, Међународног дана борбе против вршњачког насиља, познатијег као „Дан розе мајица“.
vrsnjacko mosorin
Фото: Из представе "Пријатељи као звезде", фото: С. Кнежевић

Ученици школе у Шајкашу и у издвојеном одељењу у Мошорину су у сарадњи са својим наставницима и учитељима учествовали у овој акцији која се, због онлајн наставе, али и све већег присуства младих на интернету, бавила и дигиталним насиљем.

Ученице осмог разреда су у сарадњи са психологом школе у Шајкашу организовале дискусију на тему дигиталног насиља, у којој су са својим млађим другарима из четвртог разреда разговарале о насиљу и узнемиравању кроз које су неки ученици пролазили, о опасностима друштвених мрежа и о важности пријављивања било ког вида насиља и злостављања. Њихови другови шестаци и осмаци из Мошорина су свој допринос обележавању „Дана розе мајица“ дали учествовањем у представи „Пријатељи као звезде“, која говори о вршњачком насиљу. У оквиру школе је током прошле недеље организован низ активности и радионица за ученике, а директорка ОШ „Исидора Секулић“ Мирјана Николић Мушицки каже да је насиље присутно и да је због тога разговор са ученицима веома важан.

- Морамо да подржимо ученике у борби против вршњачког насиља, јер је оно присутно кроз више облика. Било оно вршњачко, дигитално или насиље које могу да виде у оквиру породице, морамо да наставимо да разговарамо са њима и да у њиховим животима оставимо печат да према насиљу имају нулту толеранцију – истиче директорица.

Дан борбе против вршњачког насиља обележава се широм света последње среде у фебруару, од 2007. године. Све је почело у једној канадској школи, када је ученик претрпео ругање својих вршњака јер је у школу, у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке, дошао у розе мајици. Активисти су тада купили 50 розе мајица, поделили их његовим вршњацима који су их обукли и тако су розе мајице постале симбол борбе против вршњачког насиља, а међународни дан - „Дан розе мајица“.

С. Кнежевић

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести