Градски музеј Бачке Паланке искористио помоћ државе и стручњака

Санација импозантног здања приводи се крају, али већ сад мештани као и посетиоци града могу да погледају интересантне поставке радним данима од 8 до 14 часова
 Atrakcija – replika mumije foto: T. Pačić
Фото: Атракција – реплика мумије фото: Т. Пачић

БАЧКА ПАЛАНКА: Док посетиоци буду ходали између реплика мумије и сарматског гроба, до мироточиве иконе, или посматрали демона Пазузу са обавезне удаљености од једног метра, путоваће кроз време све до Другог светског рата. Још мноштво садржаја чека све оне који се упуте у реконструисани Музеј града у Бачкој Паланци.

Санација импозантног здања приводи се крају, али већ сад мештани као и посетиоци града могу да погледају интересантне поставке радним данима од 8 до 14 часова. Могуће су и организоване посете уз стручно вођство, које је потребно претходно најавити.

Како каже директорка Културног центра Бачка Паланка, Оља Нађ, ова установа сада може да се похвали једним од најлепших простора у региону, а радови који су трајали око две године, сада су у трећој и последњој фази. Дуги процес реконструкције се одвија уз помоћ Министарства културе Републике Србије и Општине Бачка Паланка.

Фото: Галерија поседује слике врхунских мајстора фото: Т. Пачић 

- Сама зграда у којој је Музеја града је 12. марта стављена под заштиту Покрајинског завода за заштиту споменика културе – истиче директорка Нађ. - Добили смо евиденциони картон, а стручњаци из Покрајинског завода долазе редовно у објекат музеја како би извршили сва потребна мерења и комплетирали документацију која је потребна да се успешно приведе крају процес стављања под заштиту. Стручњаци из Покрајинског завода су предвођени Гином Мркић, а морамо да се захвалимо и Бранки Мачкашки која је ту за сва правна питања, историчару уметности, др Богдану  Јањушевићу, као и Славици Вујовић која нас је и повезала са Заводом.

Када је реч о експонатима, покретним културним добрима, она су под својеврсним патронатом Музеја Војводине. Та институција је надређена бачкопаланачком музеју и њихови стручњаци, предвођени Илијом Комненовићем, долазе редовно у саветодавне посете. Они су такође помогли у одабиру експоната и формирању поставки. Овде истичу да дугују захвалност стручњацима Музеја Војводине за савете и помоћ у рестаурацији и конзервацији предмета.


Фото: Оља Нађ фото: Т.Пачић

Од археологије до дигитализације

Током радова на санацији зграде музеја, откривено је археолошко налазиште. У току су испитивања, а највероватније је реч о објекту или чак насељу које се налази испод самог музеја, додаје Оља Нађ. Истовремено је у току дигитализација самог музеја. Паланачка установа је једна од ретких којој је Министарство културе одобрило у целости пројекат дигитализације и доделило средства за ту намену.


Поставке у свакој сали тематски су прилагођене туристима, а посебно деци. Малишани, али и старији посетиоци, могу доста научити о култури и традицији, не само бачкопаланачке вароши. Тако се може видети реплика учионице из старе немачке грађанске школе, легат Жељка Дрљаче, реплика грађанске собе, етно кућа, али и слике врхунских мајстора које се налазе у галерији музеја.

- Приликом формирања поставки нисмо ништа радили на своју руку, помогли су нам многобројни стручњаци, међу којима су етнолози, историчари, археолози – истиче директорка Оља Нађ. - Захвални смо др Млађену Јовановићу са Природно-математичког факултета који нам је помогао у нашој палеонтолошкој збирци и који нам и даље помаже.

Тијана Пачић

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести