Храбри ватрогасци из Зрењанина: Спасити нечији живот нема цену

ЗРЕЊАНИН: У тиму храбрих и хуманих ватрогасаца из Србије, који су помагали у гашењу пожара на грчком острву Евија, била су и двојица припадника Ватрогасно спасилачког батаљона Зрењанин.
z
Фото: Privatna arhiva

Од 8. до 15. августа на Евији су били ватрогасци спасиоци Дејан Кресић и Марко Марионцу са једним ватрогасним возилом, које је намењено гашењу шумских и пожара на отвореном простору.

- Када смо стигли, дочекала нас је огромна ватрена стихија која се ширила великом брзином, а пожаром је била захваћена велика површина. Гашење нам је отежавао ветар који је јако дувао. Све је било у диму, а око нас је свуда било врело - причају храбри зрењанински ватрогасци.

Одмах су почели да гасе ватру заједно са грчким ватрогасцима, а ту су били и ватрогасци спасиоци из Београда, Ниша, Новог Сада, Крушевца, Сремске Митровице, Јагодине, Кикинде и Краљева, са укупно 14 возила. Такође, дошла су и двојица начелника из Сектора за ванредне ситуације.

Најзахтевније је било да се пресече фронт пожара дужине око пет километара и да се смири ватра која је претила да се прошири на околна насеља.

- Требало је много залагања да пресечемо овај фронт. Сви смо дали све од себе и успели смо - присећају се Кресић и Марионцу.

Они додају да су им мештани били јако захвални и да су им помагали колико су могли.

- Доносили су нам воду и храну, а посебно нас је дирнуло када су нам поклонили икону у знак захвалности за помоћ коју смо им пружили – истичу Дејан Кресић и Марко Марионцу.

И после седам тешких дана, максимално исцрпљени али задовољни, ватрогасци су се вратили својим кућама.

Фото: Privatna arhiva

- Наш посао јесте веома захтеван и тежак, али спасити нечији живот нема цену. И колико год да трају интервенције и колико год да смо уморни, никада не размишљамо о томе. На крају свега само осећамо огромну срећу. И када смо бирали овај посао, знали смо да неће бити лако, да је сваки дан нови изазов, да никада нећемо знати шта нас чека сутра, али смо се  руководили тиме да је највећа радост помоћи онима којима је помоћ најпотребнија - наглашавају наши саговорници.

Обојица су, иначе, искусни ватрогасци. Дејан Кресић ради 21 годину, док Марко Марионцу иза себе има 19 година рада. До сада су били ангажовани на гашењу шумских пожара у целој Србији, а ово им је први пут да су учествовали у акцији гашења пожара ван граница наше земље.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести