Све више туриста у Пупиновом Идвору

ИДВОР: У родном месту Михајла Пупина (1854-1935) у Идвору, негује се успомена на живот и дело славног научника, а све је садржајнији и богатији културни живот, којем тон дају Дом културе „Михајло Пупин“ и институције са којима сарађује. Идвор све чешће посећују ђачке екскурзије, али и други туристи, па је по посећености ова година рекордна.
1
Фото: Фолклорни ансамбл из Идвора

Директор Дома културе „Михајло Пупин“ Светислав Закић саопштио је да је прошлог викенда оборен рекорд, јер је до сада у овој години у Идвору забележено 10.500 посетилаца, а претходни рекорд из 2017. године је био 10.200 посетилаца.

- Очекујемо да ће у овој години Идвор имати посету и до 12.000 туриста, што највише до сад. Радује нас да расте интересовање за посету нашем месту - каже Закић.

Посетиоци овде обиђу Пупинову родну кућу, Музеј и друге садржаје завичајног комплекса „Михајло Идворски Пупин“, у време када се обележавају годишњице рођења и смрти научника, или организују разне пригодне манифестацији у његову част. Тако је било доста дешавања у оквиру „Октобарских свечаности“. Први пут је приређена атлетска трка „Са пашњака до научењака и победника“, названој по Пупиновој аутобиграфији за коју је први са наших простора добио престижну Пулицрову награду, а учесници су трчали на стази дугој пет километара од Народног дома до Пупинових пашњака.

Родно место Михајла Пупина обишло 10.500 посетилаца, а до краја године се очекује око 12.000, што је рекордна посета

У сарадњи са Фондацијом „Младен Селак“ обележен је рођендан Пупина „Октобарским сусретом проналазача“, када се додељују награде најуспешнијим ученицима на државним и међународним такмичењима, а професорима и истраживачима Пупинове медаље. Придружила се и Матица српска из Новог Сада, с којом је Пупин тесно сарађивао, изложбом фотографија и докумената из фундуса Рукописног одељења, а копије остају као поклон Пупиновом дому у Идвору, да буду доступне посетиоцима овог места.

Фото: Октобарске свечаности у част Пупина у Идвору 

Пупин је био добротвор Матице српске. Предавање о Пупину је одржала др Александра Нинковић Ташић, једна од најбољих познавалаца опуса славног научника, а уприличена је и промоција најзначајније књиге објављене ове године о Пупину „Тесктови Михајла Пупина у америчкој штампи од 1912. до 1920. године“ приређивача Ђорђа Лопичића и Мирослава Стаменковића, објављене у издању Градске библиотеке Новог Сада. Одржан је и 19. Сусрет љубитеља писаних речи, што је био осврт на литерарно дело Михајла Пупина и прилика за ново окупљање песника из општине Ковачица и других места Баната.

Из Дома културе је најављено да ће се у суботу 2. новембра од 17 сати одржати први сусрет фолклорних ансамбала јужног Баната, што је утемељење „Јужнобанатске разгледнице“ која треба да постане традицонално окупљање. Поред идворског фолклора публици ће се представити ансамбли културно-уметничких друштава: „Свети Сава“ из Црепаје, „Банатско коло“ из Дебељаче, „Абрашевић“ из Панчева, „Неолит“ из Старчева, „Младост“ из Алибунара и „Добрица Милутиновић“ из Банатског Карловца.

- Очекујемо да ће на позорници Дома  културе у Идвору наступити око 250 чланова фолклорних ансамбала из седам културно-ументичких друштава - каже Закић. - При нашем Дому културе фолклорни ансамбл постоји три године под вођством кореографа Ђорђа Нађа из КУД-а „Банатско коло“ из Дебељаче. Сарадња већ постоји, а идеја је да после првог сусрета у оквиру „Јужнобанатске разгледнице“ друштва која учествују буду домаћини по једног сусрета, тако да ће сви имати прилику да буду домаћини и да иду на шест гостовања- објашњава Закић.

На сцени Дома културе „Михајло Пупин“ годишње се прикаже и десетак представа, углавном намењених деци, али посећују их и одрасли. Пре неколико дана је гостовала представа „Шумска бајка“, у којој играју глумци Снежана Кнежевић, Јадранка Нанић Јовановић и Фуад Табучић коју је поред мештана видело и око 200 извиђача из целе Србије, дошлих у посету Идвору, тако да је сала била препуна.

М. Митровић

Фото: Дом културе „Михајло Пупин“ Идвор 

Пројекат „Ковачица под лупом“ реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести