ИЗЛОЖБА КОЈА ПОДСЕЋА НА УЛОГУ ПОСЕБНИХ ЈЕДИНИЦА ПОЛИЦИЈЕ На бранику отаџбине

ТИТЕЛ: Свечаност на којој су евоциране успомене и појашњена улога Посебних јединица полиције (ПЈП) из Војводине у заштити отаџбине, одржана је у уторак сали Скупштине општине Тител.
1
Фото: С. Диклић

Изложба фотографија ПЈП обогаћена са неколико униформи постављених на лутке у природној величини и неколико шлемова, беретки и делова опреме, постављена је у просторијама спомен галерије НБ „Стојан Трумић”. 

Стручни консултанти изложбе су командант ПЈП, генерал-потпуковник Обрад Стевановић, бригадни генерал Стојан Коњиковац и пуковник Миодраг Капор. Велики посао око организације целокупног догађаја урадили су ветерани ПЈП полицијске станице Тител, уз подршку локалне самоуправе. Колико је интересовање било показује и то да један део публике није имао места у свечаној сали, па је остао испред ње.

Фото: С. Диклић

Програм је водио ветеран Драган Миленковић, а скупу су присуствовали ветерани ПЈП рањени у борби са албанским терористима, Јадранка Горјановић супруга погинулог Слободана Горјановића, представници СПЦ и локалне самоуправе, представници МУП-а Србије, удружења ветерана 549. херојске моторизоване бригаде „Цар Душан Силни”, 37. моторизоване бригаде и други. 

Фото: С. Диклић

Председник Удружења ветерана ПЈП Саша Пантелић рекао је да је изложба припремљена да се људи упознају са оним што су чинили припадници ПЈП, да се упозна њихово дело и жртва. Изложба и  документарни филм ће ићи кроз места Војводине да се грађани упознају у што већој мери с оним што су чинили припадници ПЈП Војводине и ко су биле 34 жртве из њихових редова који су дали своје животе у одбрани Србије на КиМ. 

Горан Петровић, председник ПЈП АП Војводине уручио је одличја рањеним припадницима. Драган Божић, председник општине Тител, у свом обраћању истакао је захвалност Удружењу ПЈП које неће дозволити да се један део српске историје заборави јер, како је рекао, „не постоји ниједан део српске историје којег треба да се стидимо, а још мање да га заборавимо”.

Фото: С. Диклић

Драган Миленковић је надахнуто говорио о патриоти, храбром и поштеном човеку Слободану Горјановићу, који ће остати у срцима свих оних који су га познавали. На њега ће подсећати и улица која носи његово име, улица којом људи слободно ходају уживајући у парчету слободе за коју се он борио и дао свој живот. Ветерани ПЈП, ПС Тител организовали су ову изложбу као мали каменчић у мозаику сећања на свог саборца.

Текст и фото: 
С. Диклић
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести