Камен темељац за изградњу 40 станова

Сремска Митровица: У Сремској Митровици је постављен камен-темељац за изградњу 40 станова за избеглице из БиХ и Хрватске у оквиру другог пројекта Регионалног

стамбеног пројекта Србије(РСПС), а потпредседник владе Ивица Дачић је рекао да је циљ реализације тог пројекта да у Србији више не буде оних који имају статус избеглица из 90-их година.

Сремска Митровица је прва од девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из другог РСП подпројекта, а градиће се укупно 200 станова у Крушевцу, Параћину, Вршцу, Прокупљу и Бајиној Башти по 20, у Шапцу и Кикинди по 25 и у Шиду 10 станова.
Други РСП подпројекат вредан више од 13 милиона евра, а у оквиру њега планирана је додела укупно 900 станбених решења кроз четири модела - куповина сеоских кућа 250, изградња станова 200, изградња монтажних кућа 120 и додела пакета грађевинског материјала 250 из РСП фонда и 80 из констрибуције Србије.

Дачић је рекао да је примена овог програма у пуном замаху - до сада је изабрано преко 2.200 избегличких породица, док ће за преостала стамбена решења избор корисника бити завршен у марту ове године.Подељено је, казао је, преко 700 стамбених решења, а 117 јединица локалне самоуправе реализује Програм.Дачић је подсетио да је Србија 90-тих година прошлог века примила преко 600.000 избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине и преко 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Помажући онима који су тренутно без дома, који долазе из области погођених сукобима, тероризмом и екстремизмом, рекао је Дачић и имамо још већу обавезу и не смемо да заборавимо људе у дуготрајном расељењу који су из својих домова били протерани пре више од две деценије и који још увек чекају одржива решења

Значај Програма и Сарајевског процеса превазилази државне границе и показује да се сарадњом и заједничким трудом, уколико постоји воља, могу наћи решења за  потребе избеглих. А те потребе су велике. Просечно три избегличке породице аплицирају за доступно стамбено решење, док је код доделе станова тај проценат 5:1”, рекао је Дачић. “Ови станови су намењени социјалном становању најугроженијих категорија избеглица, старих лица, једнородитељских породица и оних са болесним чланом и надам се да ће својим корисницима улити осећај сигурности и заштићености и потврдити да држава брине за њих, да нису остављени по страни и да им је обезбеђен дом”, казао је.  

В. Х.
 

EUR/RSD 119.2094
Најновије вести