Кинеска фабрика у Перлезу планира ширење производње

ПЕРЛЕЗ: Кинеска фабрика „Feitiansuye“ у Перлезу поднела је Одељењу за урбанизам Градске управе Зрењанин захтев за одлучивање о потреби процене утицаја новог пројекта на животну средину.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ово предузеће, које је претходних месеци било у фокусу јавности због тврдњи мештана Перлеза и еколошких организација да загађује животну средину, планира изградњу два отворена складишна платоа за неопасни отпад.

Складишни платои су површина 450 и 180 квадратних метара. Капацитет складиштења отпадног пластичног материјала је дневно до 45 тона, месечно 990 и годишње 11.880 тона. Капацитет третмана отпадне пластике је 38,4 тоне по дану, 844,8 тона месечно и 10.137,6 тона годишње.

Заинтересовани органи, организације и јавност имају рок од десет дана да доставе своје мишљење о захтеву инвеститора.

Након привремене забране рада инвеститору је наложено да производњу усклади са локалним еколошким прописима и уговорним обавезама, међутим, локално становништво и организације указују да фабрика и даље загађује околину

Фабрика „Феитиансуyе” се бави израдом производа од пластике и прерадом пластике у некадашњим погонима фирме „Бегеј пласт” у Перлезу. Инспекција за заштиту животне средине у Зрењанину, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине, средином априла је наложила овој кинеској фабрици да обустави рад погона у Перлезу. Инспекција је навела да се кинеском инвеститору привремено забрањује обављање технолошког процеса ектрузије и гранулисања млевене пластике, као и рад уређаја за пречишћавање отпадних гасова из постројења за третман отпадне пластике.

Решење о привременој забрани рада донето је након што је инспектор, приликом редовне годишње контроле, утврдио да је кинеска фабрика поступила супротно уговору и да није спровела све инвестиције у области смањења утицаја на животну средину. То је, како се наводи у образложењу, довело до одступања појединих параметара код емисије недозвољених материја. Инвеститору је наложено да производњу усклади са локалним еколошким прописима и уговорним обавезама.

Два месеца касније локална самоуправа у Зрењанину је саопштила да је фабрика поново почела са радом, након што је утврђено да је исправила све недостатке. Међутим, организатори протеста у Перлезу и перформанса у центру Зрењанина, који су одржани средином јуна, тврдили су другачије, те да кинески инвеститор и даље загађује животну средину.

„Након свих покушаја локалног становништва да укаже на проблем који постоји у Перлезу, привременог затварања погона од стране инспекције за заштиту животне средине и поновног отварања, проблем ни изблиза није саниран. Одлучили смо да „откопамо злочин“, симболично ископавајући пластику коју је „Feitiansuye” закопао у земљу на само два метра од канала за наводњавање”, поручили су тада организатори.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести