Кинески инвеститор у Перлезу није испунио све уговорне обавезе: Фабрици забрањен рад због загађења

ПЕРЛЕЗ: Инспекција за заштиту животне средине у Зрењанину, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине, наложила је јуче кинеској фабрици за рециклажу „Феитиансује” да обустави рад погона у Перлезу, саопштила је зрењанинска локална самоуправа.
Feitiansuje Perlez
Фото: Ж. Балабан

Решење о привременој забрани рада донето је након што је инспектор, приликом редовне годишње контроле, утврдио да је кинеска фабрика поступила супротно уговору и да није спровела све инвестиције у области смањења утицаја на животну средину.

То је, како се наводи у образложењу, довело до одступања појединих параметара код емисије недозвољених материја. Инвеститору је наложено да производњу усклади са локалним еколошким прописима и уговорним обавезама, а обустава производње биће на снази до отклањања недостатака.

Инспекција је навела да се кинеском инвеститору привремено забрањује обављање технолошког процеса ектрузије и гранулисања млевене пластике, као и рад уређаја за пречишћавање отпадних гасова из постројења за третман отпадне пластике.

„Забрана се примењује до достављања резултата испитивања који доказују да нема штетног утицаја на животну средину, односно док се не испита ефикасност постројења, то јест уређаја за смањење емисије. Град Зрењанин очекује да кинески инвеститор, као одговорна компанија, спроведе наложене мере. Зрењанин развија своју привреду, али је здравље грађана приоритет локалне самоуправе“, наводи се у саопштењу.

Компанија „Феитиансује” бави се прављењем производа од пластике и прерадом пластике у некадашњим погонима фирме „Бегеј пласт” у Перлезу.  Приликом потписивања уговора о куповини те фирме, 2018. године, Кинези су навели да ће у првих годину дана инвестирати 500.000 евра, од тога, 180.000 евра у фабрику и око 350.000 у машине, као и да ће запослити чак 100 радника.  

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести