Клуб планинара Зрењанин ове године обележава седам деценија постојања

Клуб планинара Зрењанин ове године обележава седам деценија постојања и припреме за обележавање лепог јубилеја већ су почеле. Клуб има укупно 180 чланова, а активно их је између 50 и 60.
planinari.
Фото: Приватна архива

– Посебно нас радује чињеница да смо последњих година почели да уписујемо и нове чланове, а и да регрутујемо подмладак – каже потпредседница клуба Јадранка Костовски.

Пандемија је пореметила и планове планинара.

– Имали смо велике планове, али смо због актуелне ситуације морали да их мењамо и прилагођавамо се приликама. Нисмо могли нигде организованим превозом, па смо ишли аутомобилима где смо и докле смо могли. Једва чекамо вакцине и нормализацију стања, јер имамо велику жељу да планинаримо – истиче Костовски.

Љубомир Попов један је од зрењанинских планинара са најдужим клупским стажом. Љуба је члан Клуба планинара Зрењанин од 1973. године.

– У планинаре ме је одвело добро друштво, али и љубав према природи, здравом животу, путовањима, а мало и авантуристички дух. Са планинарима сам пропутовао готово цео свет, пењао се на врхове европских и светских планина, дружио се, уживао… Некада су се радиле такозване акције од по неколико дана. Путовало се возом целу ноћ и пола дана. До деведесетих година највише смо се пењали на врхове у Словенији и Хрватској, а касније смо откривали Србију – прича Љубомир Попов.

Љубин највиши освојени врх је Арарат, висок преко 5.100 метара.

– Експедиционо планинарство је скуп спорт и нереално је да ми стигнемо до највиших светских врхова. Али, освајали смо балканске врхове, бугарске, грчке, македонске, црногорске и, наравно, врхове у Србији. И то су све врло захтевни подухвати. Било је чланова клуба који су у другим експедицијама освајали и више врхове. Било их је и у експедицијама на Хималаје. Јесте циљ планинара да се попне на што виши врх, али планинарство није само то. Планинарство је много више, а то знају сви наши чланови – истиче Љуба Попов.

Многи не знају да је Зрењанин, захваљујући Клубу планинара, још 1997. године имао вештачку стену, која је постављена на Царској бари.

– Нажалост, иако смо били пионири у томе, нисмо успели да стену сачувамо и заинтересујемо Зрењанинце за ову занимљиву дисциплину. У неким војвођанским градовима вештачке стене су јако популарне. Нама остаје да се надамо да ћемо са подмлатком, који нам долази, заинтересовати млађе генерације, не само за пењање по вештачкој стени, него и за планинарство уопште – истиче Љубомир Попов, који данас обавља функцију начелника клуба.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести