Корисници Библиотеке у Чуругу добили функционалну читаоницу

ЧУРУГ: Огранак у Чуругу Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ отворен је у новим просторијама, које се налазе у склопу Дома културе, који садржи велику биоскопску салу, малу салу и од сада, читаоницу и библиотеку.
1

Нове просторије отворио је председник Општине Жабаљ Чедомир Божић, заједно са директором општинске библиотеке Милованом Мирковим, а догађају су присуствовали запослени у библиотеци.

Председник општине је истакао је да је култура у општини Жабаљ у последње две године подигнута на висок ниво.

-Направили смо дугогодишњи план кад је у питању функционисање библиотеке, чија се реализација приводи крају. Једна од планираних активности је и измештање чурушког огранка у нове просторије, у самом центру насеља, како би библиотека и читаоница биле још функционалније, лепше и приступачније мештанима- рекао је Божић и додао да локална самоуправа сваке године издваја средства из буyета за нове књиге у библиотеци, што ће наставити да чини и убудуће.

Поред директне редовне годишње помоћи удружењима која се баве културом, локална самоуправа, у сарадњи са општинском библиотеком, реализовала је неколико пројеката, који обухватају и значајне инвестиције као што је реконструкција домова културе, некадашњих биоскопских сала, у Жабљу и Чуругу, као и обнова целокупне зграде библиотеке у Жабљу, која садржи неколико целина, попут галерије, читаонице, дечјег дела, музеја са експонатима…

Директор ОНБ „Вељко Петровић“ Милован Мирков говорио је о важности премештања библиотеке у Чуругу у нове просторије.

-Добили смо заокружену културну целину у савремено уређеним просторијама, што је веома значајно за Чуружане. Велика предност је то што се библиотека сад налази у самом центру Чуруга, а мештани су добили лепу, светлу читаоницу, са много природног светла и нових књига, у оквиру конкурса Министарства културе за откуп књига за библиотеке Србије, у оквиру конкурса Покрајинског секретаријата за културу за суфинансирање књига и других публикација за јавне општинске и градске библиотеке у АП Војводини, као и захваљујући општини Жабаљ.


Импозантан садржај

ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ броји око 50.000 књига и то у Жабљу око 18.500, у Чуругу 13.000, у Ђурђеву око 10.000 и у Госпођинцима скоро 7.000. Укупно има 1.160 чланова, од којих су 484 деца, 120 средњошколци, 63 студенти, 271 запослени, 121 пензионери и 101 осталих.

Сви наслови каталошки се обрађују у Кобис систему, чија је онлајн база доступна свима. Завичајна збирка је лична карта ове библиотеке, како тврде њени запослени, а у оквиру библиотеке налазе се и завештани легати, као и експонати из музеја „4. јануар“, који се налазио у Старом Жабљу, у оквиру спомен-комплекса Црна ћуприја, који је затворен деведесетих, а чија је обнова у плану у наредним месецима.


Библиотека у Жабљу, Чуругу, Ђурђеву и Госпођинцима једнако добро ради, с тим што је у три мања места она главни центар информисања за све, што је добро, како тврде њени запослени, јер библиотека и треба да буде центар разноврсних информација, где ће мештани доћи да питају све што их занима. У библиотеци се редовно организују и књижевни сусрети, изложбе, трибине, пројекције филмова.

М. Рашић

ФОТО: Б. Рашић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести