Ковачица: Општинска имовина на једном месту

КОВАЧИЦА: Подаци о јавној имовина општине Ковачица биће сређени и доступни на једном месту, а читав пројекат у вредности око 160.000 евра, који се финансира из средстава Европске уније и реализоваће се у партнерству с општином Ковин, током годину дана, у оквиру програма „Ексченч 5”.
danijel magdu
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Руководилац Одељења за привреду и локални економски развој општине Ковачица Данијел Магду каже да ће имовина општине, која је већ пописана, бити систематизована на једном месту, на једном софтверу, односно ГИС интернет сајту.

Сви заинтересовани грађани и привредни субјекти ће тако моћи коришћењем интернет сајта да добију жељене информације од интереса за решавање својих потреба и обављање неке комерцијалне делатности, или да када дође у општину све послове обаве на једном месту у вези комплетне администртаивне процедуре, која је неопходна.

Магду напомиње да ће, такође, људима из Општинске управе који буду радили и бавили се општинском имовином, бити олакшан посао, јер ће уз помоћ тог софтвера на једном месту имати све неопходне информације потребне за управљање општинском имовином. То ће омогућити и да се сваке године адекватно утврђује вредност општинске имовине и благовремено сви подаци ажурирају. 

Општина Ковачица располаже значајном имовином, од стамбених и других објеката, па до грађевинског и другог земљишта. Најинтересантније су парцеле у грађевинском рејону и у радним зонама, које се могу понудити инвеститорима. У местима ковачичке општине има и доста локала који су у власништву општине или им је имовински статус недефинисан, а могу се давати у закуп и буџет општине може тако остваривати приходе.

Рад на овом пројекту ће трајати годину дана, да се систематизују подаци и нађу на једном месту, да се прецизно зна чиме локална самоуправа располаже и да се може на најбољи начин управљати том имовином, рационално и економично, а и да се у том погледу олакша и грађанима и општинској администрацији, наглашава Магду.

Носилац овог пројекта је општина Ковачица, а партнер јој је општина Ковин у којој ће обавити истоветне активности на сређивању података о имовини општине. Данијел Магду напомиње да општина Ковачица већ има искуства у спровођењу пројекта „Ексченч 4” у оквиру којег је већ рађено на сређивању података о општинској имовини, па ће се посао на систематизацији података наставити да би они били доступни и употребљиви за заинтересоване грађане, предузетнике и друге институције, како не би непотребно губили време у комуникаицји с општинском администрацијом.

М. Митровић

Пројекат „Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести