Ковачица у пројекту Фондације Новак Ђоковић добила центар за родитеље

КОВАЧИЦА: Први Центар за родитеље при Предшколској установи „Колибри” у Ковачици отворен је у оквиру програма „Подршка, не перфекција“ Фондације Новак Ђоковић.
с
Фото: Фондација Новак Ђоковић

Центри за родитеље представљају јединствен пројекат који се на територији Републике Србије реализује први пут, а настао је са циљем да се полазници програма додатно оснаже како би се што боље старали о својој деци.

Средства су обезбеђена од стране пројекта „Прошири утицај“ – иновативне вишегодишње стратегије „The Human Safety Net”, глобалне иницијативе Ђенерали групе, која за циљ има ширење друштвеног утицаја на најугроженије породице и амбициозне предузетнике. Како је најављено, приликом отварања Центра за родитеље у Ковачици, до краја ове године биће отворени центри у Панчеву, Шапцу, Владимирцима, Бачу, Јагодини, Сремској Митровици, Београду, Новом Саду и Ужицу, док ће се у 2022. отворити још пет центара.

Програм „Подршка, не перфекција“ је осмишљен од стране стручног тима Новак Ђоковић Фондације. Обучени водитељи 10 радионица имаће за циљ да родитељима и старатељима деце узраста до шест година пруже могућност да стекну нова знања и вештине и створе међусобну мрежу подршке.


Подршка, не перфекција

Главни програмски менаџер Фондације Новак Ђоковић Смиљана Грујић подсећа да је Фондација од 2017. године успешно имплементира програм „Подршка, НЕ перфекција“ који је помогао великом броју породица широм Србије.

-  Наше радионице чији је резултат и отварање центара попут овог у Ковачици, одликује искреност, топлина, уважавање и вероватно кључна реч у читавој овој причи је подршка. Центри ће ове јесени покренути нови циклус радионица програма, кроз које је до сада прошло 2000 родитеља и старатеља из 24 места широм Србије - истакла је Грујић. 

Планирано је да програм „Подршка, не перфекција” током 2021. и 2022. године обухвати још 2200 родитеља и скоро 4400 деце, уз блиску сарадњу са државном и локалном управом.


Центри за родитеље представљаће важан ресурс свим родитељима, старатељима и стручном кадру из локалних средина. Њима ће на располагању бити удобан, креативан и пријатан амбијент у коме ће имати прилику да поделе искуства и изазове са којима се свакодневно сусрећу, а који су од изузетног значаја за њих и њихову децу.

На отварању, присутнима су се обратиле национална директорка Новак Ђоковић Фондације Маја Кремић, Горана Рашић испред Ђенерали осигурања Србија, програмска менаџерка Фондације Смиљана Грујић, као и председник општине Ковачица Јарослав Хрубик и Наташа Костић у име ПУ „Колибри“. Посебан поклон за Новака Ђоковића припремила је и сликарка Зузана Верески.

- Срећни смо и задовољни што, уз несебичну подршку наших дугогодишњих партнера, настављамо да оснажујемо родитеље и старатеље у најважнијој и најзахтевнијој животној улози. У складу са личним ставовима наших оснивача, сматрамо да је породица основ сваког здравог друштва и заједнице и радујемо се новим лицима, причама и пријатељствима које ће радионице у новонасталим центрима изродити - рекла је Маја Кремић.

Председник општине Ковачица Јарослав Хрубик је истакао да је и сам у улози родитеља трогодишње девојчице и да сасвим разуме потребу и неопходност програма какав је Фондација припремила за родитеље.

- Захвални смо донаторима што су препознали нашу мултинационалну средину где се преплићу мишљења, традиција и обичаји, као и однос према васпитању деце. Из угла моје професије, радионице са родитељима утицале су да на живот и однос према деци гледам потпуно другачије, да се ставим у улогу детета и испратим његове потребе, осећања и душу. Разменом искустава и идеја, заједно са нашом децом чинимо свет бољим -закључила је Наташа Костић из ПУ „Колибри” и фацилитаторка програма „Подршка, не перфекција”.

        М. Митровић

Пројекат „Ковачица на длану“ реализује „Дунав Продукција”, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не  одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести