Крава Биљана боља од Славице и Сенди

ТОМАШЕВАЦ: Драгослав Романов из Томашевца има чему да се радује - краве из његове штале побрале су највише награда на 21. Изложби говеда и оваца која је протеклог викенда одржана у овом банатском селу.
izlozba goveda Balaban
Фото: Dnevnik.rs

Крава Биљана апсолутни је победник изложбе, црвена холштајнка Славица узела је прву награду, а црна холштајнка Сенди освојила је друго место.

“Нису ово ни прве ни једине награде које су наше добре краве освојиле, али признање увек прија. Свака од њих даје годишње између 4.500 и 5.000 литара млека. Млеко предајемо зрењанинском „Млекопродукту“ и задовољни смо“, прича Драгослав.

У штали Романових има 40 крава које су на мужи. Јунице и телад ни не броје. Стадо иде на пашу, а ови сточари ангажују и чобана.

Три генерације Романових негује најбоље краве музаре

“Тако смо сигурнији да се добро напасу”, кажу Романови, који имају и своју земљу, због чега им се сточарство исплати.

Изложба говеда и оваца била је прилика и да се добро једе, и то овчији паприкаш. У Томашевцу смо срели Томислава Суботичког из Новог Милошева, натраженијег човека ових месеци. Тома, звани Баца, наиме, овлашћени је гастрономски судија и где год се у овим крајевима нешто крчка у котлићима, он је ту да објективно и непрострасно одлучи ко је најбољи.

“Члан сам Витешког реда гастрономије Србије и лиценцирани судија. Доказао сам да сам објективан и непристрасан па ме зову да оцењујем узорке хране. Никад немам проблема кад прогласим најбоље. Јесте да међу такмичарима – аматерима постоји и сујете и уверења да је њихово јело најбоље, али, на крају, на манфестације људи ипак долазе да се забаве и друже, па се све увек заврши у најбољем реду“, говори Тома.

А како треба да изгледа добар овчји паприкаш?

“На такмичењима сви добију одређену количину овчјег меса, а даље је све у рукама мајстора кувара. У паприкаш иду још и црни лук, зачини, обавезна црвена паприка и то је све. Победника одлуче нијансе“, објашњава Тома и додаје да су готово сви викенди наредних месеци безецовани. Јер, где год се испод котлића потпали ватра, ето и судије Томислава.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести