Најтеже је вратити поверење сточара Срема и Мачве

Половином прошлог месеца сремскомитровачка фабрика „Митрос флајшварен”, која је од пре две године у власништву аустријске компаније „Герлингер” и у коју је

до сада уложено више од 25 милиона евра, понудила је сточарима неких сремских и мачванских села уговоре о сарадњи. „Митрос” располаже технолошким капацитетима за клање и прераду 5.000 комада свиња дневно, а сада их током дана преради 800 ,или око 3.500 недељно. Да би савремена индустријска фабрика обезбедила сигуран и трајан извор сировине и имала уговорену производњу квалитетне стоке, почела је акцију промоције своје фирме и презентације драјф уговора с произвођачима свиња, који ће, како се оцењује, донети сарадњу на обострано задовољство.

Дирекор Агенције за рурални развој Сремске Митровице Петар Самарџић објашњава за „Дневник” да је „Митрос” кооперацију с пољопривредницима чекао од јуна прошле године, када је почео прву фазу клања и прераде.

– Улазак у нову фазу пословања подразумева уговарање пословне сарадње с одгајивачима свиња из Срема и Мачве – каже Самарџић. – Због тога су Агенција за рурални развој и Градска управа за пољопривреду и заштиту животне средине средином прошлог месеца и организовале скупове у сваком митровачком селу да би се представници „Митроса” упознали са свим митровачким произвођачима свиња. Та фаза је врло значајна јер се обезбеђује генетски квалитет и на тај начин „Митрос” може да обезбеди две хиљаде прасади седмично кооперантима на услужни тов.

Наш саговорник указује на то да је поверење пољопрвредника у месну прерађивачку индустрију током претходних година изгубљено па је, самим тим, задатак „Митроса” тежи јер треба да им врати то поверење да би успешно пословали.

– Повратак поверења сточара није нимало лак посао и процењује се да ће трајати и до две године. Генерални директор „Митроса” је на скуповима у сремским селима указао на то да је та митровачка месна индустрија оријентисана пре свега на извоз својих производа на тржиште ЕУ и Русије те да морају бити испуњени одређени стандарди, пре свега проценат меснатости, док наши пољопривредници такав начин откупа свиња виде као новину коју тек треба да прихвате – објашњава Самарџић.

Он додаје да се до сада свиње нису продавале „на линији клања”, односно нису се продавале према рандману (приносу) и проценту меснатости, па су им неке појединости тог процеса који нуди „Митрос” заправо још увек непознате.

– Управо због тога „Митрос” широм отвара врата своје кланице и позива све заинтересоване одгајиваче свиња да дођу на линију клања. Сврха тих презентација „Митроса” је да се омогући дијалог између одгајивача и откупљивача, да би и једна и друга страна понудила своје услове ради проналаска заједничког решења на обострано задовољство. Заинтересованост постоји, а став одгајивача је да је ова фаза пословања “ Митроса” позитивна ствар која може да обезбеди унапређење производње свиња и квалитетног свињског меса. Такође, обезбедиће се здравија конкуренција у откупу свиња, а коме ће пољопривредници продавати свиње зависиће од цена и услова – закључује Самарџић.

Љ. Малешевић

 

Митровачки фармери у посети Аустрији

Поштоо је продаја свиња према рандману и проценту меснатости велика непознаница за сремске сточаре, Агенције за рурални развој Сремске Митровице, у сарадњи с Асоцијацијом сточара Срем–Мачва, организовала је посету аустријској покрајини Штајерској, где су боравили фармери из Мартинаца, Кузмина, Засавице, Лаћарка, Шуљма и Чалме. Ту су имали прилике да посете аустријске приватне одгајиваче свиња, кланицу „Steirerflaisch”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести