Куленијада у Ердевику: Добар кулен за Сремце је ствар престижа

ЕРДЕВИК: Пролазећи кроз Срем ових дана главно питање је било да ли долазимо на Куленијаду у Ердевику, на коју су становници овог места, па и целе општине, нарочито поносни.
e
Фото: MZ Erdevik

На 22. Куленијади по реду на којој ће се данас наћи више од 150 излагача и према очекивањима око 10.000 посетилаца, гости ће моћи да дегустирају сремски кулен, вино, производе од дивљачи које ће понудити ловци, а да ли је сремски кулен бољи од петровачког, неће се знати, јер на овом такмичењу снаге одмеравају само Сремци, како Привредна комора Срема организује догађај.

Председник МЗ Ердевик Предраг Сремчић каже да се Куленијада одржава у старом парку, који датира из 1902. године. Како смо се сами могли уверити, парк је посебно уређен и покошен за ову прилику, како би се Ердевичани могли хвалити пред својим Сремцима.

- Пријављено је 95 излагача који ће понудити кулен, вино, ракију и сир, а осталих излагача који ће посетиоцима понудити сладолед, роштиљ и друге затанске производе биће 63, те ћемо укупно имати 158 штандова- каже председник МЗ. -Гостију је претходних година било 10.000, међутим тај број се из године у годину све више повећава, као и број излагача којих буде за десет више, па самим тим дође и више посетилаца.

Отварање манифестације је у 11 часова, када ће и бити проглашени побединици Куленијаде у више категорија- танко црево, дебело црево, кулен у катама, затим у вештачким цревима.

-Такмиче се само Сремци, али излагача ће бити из целе Србије. Културни програм почиње након отварања манифестације и трајаће до 13,30 часова. Претходних година смо имали извођаче, као и излагаче из Републике Српске, Босне и Херцеговине, као и мало даље из Србије, али ова година је мало другачија због коронавируса- каже Сремчић. -Посетиоци ће моћи да пробају кулен, вино, ракију, сир, а за ручак су задужени ловци, који целе године лове и чувају месо дивљачи специјално за Куленијаду када праве паприкаш, пљескавице, кобасице, када све продају.

За увече је заказан наступ „Лапсус бенда” који почиње у 21 час. Куленијада иако 22. по реду, у Ердевику се одржава 14. пут, док се пре тога организовала у Кузмину. Ердевик броји око 2.000 становника и осим кулена, чувен је по вину, а оно што ће сваком запасти за око пролазећи кроз овај део Срема јесу кошнице пчела, којих је баш много.

- Последњих пар година имамо пораст пчелара, који имају и своје Удружење пчелара- каже Сремчић.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести