Mеђународне финансије за изградњу пречистача у ЗР

Зрењанин се налази у групи неколико градова за које Министарство заштите животне средине ради на обезбеђивању финансија за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и проширење канализационе мреже.
Zrenjanin_03-NST
Фото: Dnevnik.rs

ЗРЕЊАНИН: Зрењанин се налази у групи неколико градова за које Министарство заштите животне средине ради на обезбеђивању финансија за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и проширење канализационе мреже. Како се наводи у саопштењу министарства, у питању је међународно финансирање у виду гранта, донације или зајма.

-За мање од две године министарство је, заједно са локалним самоуправама, израдило пројектно-техничку документацију за изградњу 29 постројења за прераду отпадних вода са линијом муља и 11 за изградњу постројења за прераду комуналног отпада. За те намене обезбедили смо финансијску подршку Развојне банке Савета Европе у износу од 500 милиона евра. У току је и финансирање, реализација и израда документације за десетине других пројеката- наводе из министарства.

Подсетимо, Град Зрењанин је ради решавања проблема отпадних вода и комуналног отпада покренуо иницијативу да се ти проблеми решавају јавно-приватним партнерством. У октобру 2017. године у граду на Бегеју боравили су представници шведских фирми, специјализованих за прераду отпадних вода и комуналног отпада. Разговорима са челницима града присуствовао је и тадашњи државни секретар у Министарству заштите животне средине Бранислав Блажић.

Већ у мају 2018. године Блажић је поново био у Зрењанину. Тема разговора је била иста, али је предложено повољније решење за град.

- Наша жеља и циљ је да се проблем отпада и отпадних вода у целој Војводини реши буквално једним потезом, у некој међудржавној сарадњи. То би значило да та држава са свим својим, финансијским, кадровским и стручним капацитетима крене у решавање проблема у Војводини, и то у једном потезу- најавио је тада Блажић, наглашавајући да је први разговор обављен управо са Градом Зрењанином.

        Ж. Б.

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести