Министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио Куцуру

КУЦУРА: Газдинство угледног домаћина Владимира Копчанског у Куцури посетили су јуче министар пољопривреде Бранислав Недимовић и председник Општине Врбас Милан Глушац са сарадницима.
nedimovic kucura
Фото: Youtube Printscreen

У неформалном разговору са паорима овог села у врбаској општини било је речи о актуелним подстицајима у пољопривреди и процесу изавања државне земље у закуп.

„Битна је едукација, јер људи не знају шта све имају на располагању, кад је реч о подстицајима. Имамо овде и примере добре праксе, домаћине који су користили субвенције. Битно је да сви буду упознати на време са могућностима које се нуде, а сами ће одлучити да ли ће користити кредите и друге погодности. Крећемо следеће недеље са субвенционисаним кредитима за пољопривреднике“, рекао је министар Недимовић, додајући да нико не може да каже да нема новца.

Министар је потврдио да је ове године на располагању највећи аграрни буyет у минулих десетак година, постоје линије за куповину механизације, садни материјал, противградне мреже, а на домаћинима је да то искористе. Најгоре би било да новац оде у потрошњу, уместо у развој, рекао је Недимовић.

„Овде је доста земље издато у првом кругу, и по праву пречег закупа, има доста фарми, али остало је још пар стотина хектара па је потребно и то завршити. Изненађен сам да је овде почетна цена закупа 303 евра по хектару, што је далеко више него у Бачкој Бачкој Паланци, где је 170, иако се ради о географски блиским земљиштима, међутим, тамо је три четвртине парцела отишло сточарима по праву пречег закупа, а са друге стране земљиште око Врбаса важи за веома плодно и квалитетно“, рекао је Бранислав Недимовић.


Копчански раде 300 хектара

Газдинство породице Копчански, током две и по деценије створило је све предуслове за одрживу производњу.

„Искористили смо неке субвенције, кренули смо и у воћарство, повећавамо обрадиве површине“, каже Владимир Копчански.

„Гледаћемо да купимо још земље, да не зависимо од закупа, јер кредити су много повољнији него раније. Као породица радимо 300 хектара, од тога је пола у нашем власништву.“


Председник општине Милан Глушац каже да су пољопривредници на овом састанку добили све потребне информације, да су упућени да благовремено припреме папирологију и остваре своја права, а уједно се министар обавестио о мерама које локална самоуправа предузима да помогне у решавању проблема пољопривредника.

„Као општина лане смо давали субвенционисане кредите, било је 113 захтева, од тога је 84 одобрено, у складу с могућностима локалне самоуправе. Исто ћемо применити и ове године“, рекао је Глушац.

„Врбас има 30.000 хектара обрадиве земље најбољег квалитета. Од тога је 5.500 хектара државне земље, а очекује нас други круг издавања у закуп. Разговарали смо на ту тему, а почетна цена је овде висока, што је добро са становишта прихода државе и локалне самоуправе.“   

В. Х.

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести