НАЈАВЉЕНЕ НОВЕ ЦЕНЕ КОМУНАЛНИХ УСЛУГА Грејање скупље 15 одсто

СОМБОР: Инфлација и општи раст цена није заобишао ни Сомборце, па су недавно чланови Градског већа дали зелено светло јавним комуналним предузећима у власништву града да ревидирају навише цене својих услуга. Наиме, надзорни обори почетком јануара предложили су нове ценовнике услуга сомборских ЈКП „Енергана“, „Водоканал“, „Чистоћа“, „Простор“, „Паркинг сервис“ и безданског „Водовода“.
1
Фото: М. Миљеновић

Најнепријатније ће новим ценовницима бити изненађени корисници система даљинског грејања, односно услуга ЈКП „Енергана“ које ће други пут за мање од годину дана кориговати цене испоруке топлотне енергије за преко 4.000 стамбених јединица. Како се може видети у предлогу одлуке, испорука топлотне енергије по мерном месту стајаће 8,92 динара по киловат часу, што је за 1,2 динара или непуних 15 одсто више него до сада. Такође, биће увећан и фиксни део трошкова и то за девет одсто на 49,49 динара по квадратном метру грејаног простора. 

Нешто мањи раст цена одобрен је јавним комуналним предузећима „Чистоћа“, „Простор“, „Водоканал“ и „Водовод” Бездан у којима се тражи раст цена услуга за девет одсто, док су за свега пола процентног поена мање, своје цене подигли и у ЈКП „Паркинг сервис“. Тако ће кубик воде за  домаћинства, у Сомбору и насељеним местима прикљученим на градски систем за снабдевање пијаћом водом, коштати скоро 80 динара без урачунатог пореза на додату вредност, док ће изношење смећа од марта бити скупље за пола динара по кубику, што је у коначном обрачуну 6,11 динара. 

У зависности од зоне, заузимање паркинг места за један сат ће поскупети за три до пет динара, док ће досадашња цена уклањања непрописно паркираног путничког возила „пауком“ и одношења на депо овог ЈКП од 6.898 динара бити увећана за непуних 500 динара. На жалост ни најтужнији догађаји за сваку породицу нису остали поштеђени поскупљења, па ће услуга сахрањивања у режији ЈКП „Простор“ од марта стајати чак 13.412 динара.

Текст и фото:  
М. Миљеновић 
 

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести