Неисцрпна енергија „Креативне радионице Госпођинци“

Удружење „Креативна радионица Госпођинци“, чији чланови свакодневно стварају ручне радове, постоји већ скоро две године, а међу 14 најактивнијих чланова су и мушкарци, који радо обављају свој део задужења, попут организација изложба и различитих манифестација.
Članice Udruženja „Kreativna radionica Gospođinci“  Foto: privatna arhiva
Фото: Чланице Удружења „Креативна радионица Госпођинци“  Фото: приватна архива

Председница удружења Јелена Говорчинов каже да раде на томе да привуку још чланова, који ће засигурно уживати колико и садашњи.

-Уживамо док стварамо и заиста нам ништа није тешко, а главни циљ нам је да одржимо живима старе занате, као што су вез, штрикање и хеклање, тиме што ћемо подучити млађе генерације, тако да су нам циљна група деца и омладина - казала је Говорчинова и додала да и сталне чланице свакодневно уче нешто ново, тако да нема места за досаду.

Великој активности и неисцрпној енергији, која рађа мноштво идеја, сведоче сами радови, попут декоративних аранжмана, украса за просторије, а поносе се што од природних материјала праве платнене вреће за куповину, платнене поклон вреће за флаше и заштите за оклагије, а не мањка ни пешкира и крпа са старинским везом, а планирају да почну да се баве и декупажом.

Једна од првих чланица удружења Гордана Мајорош тврди да нема већег задовољства од тога кад својим рукама нешто створиш.

-Често не могу да се одлучим шта више волим - хеклање, штрикање или вез, мада обожавам да правим и декоративне аранжмане – каже Гордана, поручујући млађим генерацијама да ниједан лек не смирује као што то чини ручни рад.

Како кажу чланови удружења, основни алат госпођиначке „Креативне радионице“ су глава и руке, тако што руке реализују све што глава смисли.

М. Рашић

 

 

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести