Нештин: Нижи порез у петој зони, на маргини

БАЧКА ПАЛАНКА: Месна заједница у Нештину својевремено је покренула иницијативу за усклађивање висине пореза на имовину са износима овог пореза са суседним, односно пограничним општинама Шидом и Беочином.
1

Такву иницијативу прихватили су одборници Скупштине општине Бачка Паланка и донели одлуку о одређивању зона за утврђивање пореза на имовину на територији ове општине.

Поред до сада постојеће четири зоне за утврђивање пореза на имовину уведена је и пета зона - Нештин и Визића, два села која административно припадају бачкопаланачкој општини, а географиски су у Срему, односно на десној обали Дунави.

Интересантно је да су од раније Нештин и Визић у свему, сем у плаћању пореза на имовину, проглашени као маргиналана, односно подручја са отежаним условима рада у пољопривреди. Претходном одлуком порез на имовину у Нештину и Визићу био је више него дупло већи него у беочинској и шидској општини.

Цена квадрата пољопривредног земљишта у Нештину, по којој се рачунало опорезивање, на пример, износила је 136 динара, а у атарима суседних општина 60 динара. Чак и надлежни признају да то није било реално ни логично, па новим обрачуном цена квадрата у атару Нештина и Визића износи 80 динара што је ралније, како је то констатовао и Страхиња Кнежевић, руководилац Одељења за утврђивање и наплату јавних прихода бачкопаланачке општине.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести