Њиве у Зрењанину се купују по високим ценама

ЗРЕЊАНИН: Хектар пољопривредног земљишта у зрењанинском атару достиже цену и до 10.000 евра.
д
Фото: Dnevnik.rs

То је, кажу пољопривредници, горња граница исплативости. Ипак, земља се купује и по тој високој цени, јер се врло ретко и нуди на продају.

– Земљу по овим ценама купују велики пољопривредници, јер повећавају посед. Пољопривредног земљишта на тржишту готово да и нема. Мислим да је то разлог због ког су цене високе. Висока је цена и аренде. У граду је она 200 евра, али има оних који већ годинама плаћају 250 евра за хектар пољопривредног земљишта, јер је у питању дугогодишњи закуп и не би да остану без земље за обраду – каже пољопривредник Славко Вуков, из Савеза удружења пољопривредника Баната.

Пољопривредници су се надали да ће реституцијом бити враћено више пољопривредног земљишта, односно да ће се то што се врати појавити на тржишту. То се није десило.

– Последњи пут када је враћана земља, 1992. године, то је повећало понуду, па су и цене по којима се земља продавала биле мање. Сада се, колико знам, враћају велике табле и наследници неће да ту земљу продају. Више им се исплати да је у овом тренутку дају у закуп – објашњава Вуков.

Према подацима Агенције за реституцију, на територији града Зрењанина до данас је враћено око 2.800 хектара пољопривредног земљишта.

– Обраћају ми се људи којима се нуди за повраћај земља у околним селима, јер у граду више, како кажу, слободног државног пољопривредног земљишта за враћање нема. Не знају шта да раде, да ли да прихвате или да чекају да им се исплати новац. Ни сам нисам паметан – закључује Вуков.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести