Нови Козарци: Одржана ликовна колонија „Дани Здравка Мандића“

НОВИ КОЗАРЦИ: Ликовна колонија „Дани Здравка Мандића” одржана је у Новим Козарцима девети пут и трајала је три дана, од 4. до 6. јуна. Легат „Здравко Мандић” постоји до 2012. године, а од када је годину дана касније покренута ликовна колонија, у знак сећања на реномираног сликара родом из Нових Козараца, постала је омиљено место окупљања уметника из наше земље и иностранства. Учесници и домаћини су потврдили да инспирације и ентузијазма никад не мањка.
k
Фото: 1. Otvaranju izložbe radova sa lanjske kolonije prisustvovao gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač

До сада је у раду ликовне колоније у Новим Козарцима учествовало око 60 сликара, а у деветом сазиву на окупу је било двадесетак сликара из Београда, Новог Сада, Руме, Сремске Митровице, Кикинде и околине. На отварању је  уприличена изложба слика са претходне ликовне колоније коју је отворио градоначелник Кикинде Никола Лукач.

- Морам да изразим честитке свим ентузијастима, поготово Браци Азарићу који успева да галерију одржава у добром стању и да велики број уметника из региона долази на колонију. Здравко Мандић је био изузетан сликар који је желео да његова дела буду управо у галерији у његовим Новим Козарцима. Изузетно је важно да у сваком насељу постоје ентзузијазам уметника и овакве манифестације. И у време пандемије када смо скоро годину и по дана у некаквом грчу и изолацији, назире се да овакве изложбе, галерије и ликовне колоније враћају живот у нормалу -  нагласио је Никола Лукач.

Фото: Braco Azarić

Домаћин и организатор ликовне колоније сликар Брацо Азарић задовољан је одзивом уметника који чувају успомену на сликара Здравка Мандића (1935-2012).  Мандић је Академију ликовних уметности завршио у Београду, био је дугогодишњи директор Савремене галерије у Зрењанину, један је од оснивача Ликовне колоније у Ечки, имао је преко 150 самосталних изложби, а његова дела налазе се у галеријама и приватним колекцијама љубитеља уметности широм света. Мандић је 1989. године колекцију слика поклонио Народном музеју Кикинда уз услов да буде стално изложена у Новим Козарцима, где  је Легат „Здравко Мандић” постао стециште реномираних уметника из региона. 

- Слике које настају на колонији остају у фундусу наше галерије. Учесницима је омогућено да сликају на слободне теме, што је увек прилика да уметници на најбољи начин искажу своја осећања. На сликама је највише мотива из Нових Козараца, па остају као трајна успомена. Важан је амбијент и услови које пружамо учесницима, тако да нам радо долазе  - каже Брацо Азарић.

Уметничка галерија „Здравко Мандић” смештана у вили у Новим Козарцима изграђеној у време Другог светског рата за једну немачку породицу и после је имала другу намену, располаже са 70 слика. Сликар Шандор Керекеш из Суботице је овом приликом Уметничкој галерији „Здравко Мандић” поклонио три своје слике.

- Са Здравком Мандићем сам био велики пријатељ, радили смо заједно и дружили се на ликовним колонијама, тако да ме нека врста носталгије и осећаја ме вуку овој ликовној колонији и галерији у којој сам већ трећи пут. Сликам 55 година и нисам од тих људи који јури стилове, него градим сопствени стил и свака нова слика је са мојим рукописом, нема копирања и утицаја других. Од пре 13 година сам у пензији и имам времена да учествујем на многим ликовним колонијама које су праве прилике за дружење и размену искустава ументика. Сада када је корона попустила сви су похитали да организују колоније тако да после Нових Козараца ме очекује прилично интензиван темпо - открива Шандор Керекеш.

Нандор Мичик из Кикинде, који је зашао у десету деценију живота, учествовао је десети пут на ликовној колонији „Дани Здравка Мандића“, а деценију стажа има и на ликовним колонијама које су раније одржаване у Новим Козарцима. 

Фото: Nandor Mičik

- Човек док не крене да ради дотле стално размишља, али увек се нађе и мотив и потреба да се ново дело нађе на платну. Волим да сликам и у сликарству сам већ готово седам деценија. На слике преносим оно што видим и што ми се допада. Доста сликам уљаним бојама, али и цртежи оловком имају своје дражи јер оловка увек покаже неке своје тајне - указује Нандор Мичик.

М. Митровић

Фото: Град Кикинда и М. Митровић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести