Од вароши до града

КИКИНДА: Академско друштво за неговање музике „Гусле” приредило је у среду увече незабораван концерт „Гусле свом граду”, у оквиру петодневног програма „Недеља града”,

којим се током ове недеље у Кикинди обележава годишњица добијања статуса града.

За наступ „Гусала”, најстарије хорске и музичко-фолклорне институције у Срба, која постоји 140 година, владало је велико интересовање кикиндске публике. Помоћница градоначелника Кикинде и некадашња чланица „Гусала” Станислава Хрњак је у поздравној беседи констатовала да су многе генерације истинских заљубљеника у музичко, фолклорно и хорско стваралаштво достојно репрезентовале Кикинду широм света.

У галерији Културног центра Кикинда у оквиру „Недеље града” отворена је изложба издања овдашњих издавача од 1893. до 1925. године под називом „Ризница кикиндских штампара”, у свечаној сали Народног музеја је уприличена изложба „Велика Кикинда од вароши до града”, којом је представљен развој Кикинде до добијања статуса града 1893. годне, а у јуче је у свечаној сали Градске куће изведена позоришна представа о љубавној драми Ленке Дунђерски и Лазе Костића „Од раја до безњенице”, у режији Зорана Суботичког.

Обележавање годишњице поновног добијања статуса града завршава се вечерас у Народном позоришту у Кикинди, где ће се од 19 сати одржати концерт оперске примадоне Јадранке Јовановић са оркестром Београдски солисти и специјалним гостом Душаном Свиларом, а диригент је Војкан Борисављевић. Све приредбе у оквиру „Недеље града” па и овај концерт, бесплатне су за посетиоце.

М. Мр

 

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести