Одлука о јавном превозу у Паланци: Иста обележја за сва такси возила

БАЧКА ПАЛАНКА: Осим аутобуса, јавни превоз путника у Бачкој Паланци обављају таксисти. Возе по вароши али и до села, ту је и линијски превоз до Новог Сада.
1
Фото: Dnevnik.rs

Свако возило на крову има своју фирму и рекламу. То ће се променити после Одлуке о јавном превозу коју су усвојили одборници Скупштине општине, јер њоме је прецизно регулисано обележавање возила у јавном такси превозу.

- Ово је коначно оно што смо морали урадити, односно уносимо више реда и у ову област јавног превоза - каже Зоран Баћина, руководилац Одељења за привреду Општинске управе у Бачкој Паланци. - Возило којим се обавља јавни превоз, на основу ове одлуке, обележава се истицањем кровне ознаке беле боје, висине од 14-22 центиметара која је са обе стране истог изгледа, постављена паралелно са ветробранским стаклом и има инсталирано осветљење, те садржи натпис „ТАЏИ”, број кровне ознаке и грб општине Бачка Паланка.

Фото: Dnevnik.rs

Такси превозник дужан је да користи кровну ознаку коју издаје Одељење за привреду, а добија је без накнаде, на реверс, приликом издавања такси дозволе за возило. Треба знати, мање због садашњих таксиста, а више за оне који мисле да се баве овим послом, да се такси дозвола издаје у Одељењу за привреду, а период важења је три године, док се такси дозвола за возило издаје са роком важења од једне године.

Одлуком је забрањено постављање рекламних паноа и налепница на којима се рекламира услуга лица које не поседује одобрење, сагласност или други акт надлежног органа, ако је акт прописан као услов за обављање такси делатности.

Овде је вечита дилема међу грађанима и таксистима, да ли је много, мало или таман такси возила у овој општини. Грађани мисле да таксија никад није превише, јер дешава се посебно у кишне, вреле дане, или зими по снегу и леду, да на такси возило треба дуже чекати. Међутим, поједини таксисти мисле да је конкуренција велика и да број возила треба ограничити, па чак и смањити садашње бројно стање.


 Да светли ако је слободан

Низ је интересантних детаља везаних за такси превоз које регулише Одлука о јавном превозу. Такси возач, примера ради, дужан је да крову ознаку држи укључену, осветљену, када је возило слободно, односно искључену када је путник у возилу. Када такси превозник возило користи за личне потребе дужан је да са крова возила уклони ознаку.

Надлежни кажу да је најреалније да ће се кровне ознаке делити приликом доделе дозвола за возила, а то овде процењују да ће бити најкасније до Нове године.


За разлику од ранијег периода када су поред табли и цене, посебно градске вожње, биле шарене, сада су се таксисти изгледа договорили па је цена обичне градске вожње код свих 200 динара. Међутим, корисици таксија треба да знају да вожња, на пример, до Градске плаже, односно старе Чарде „Дунав” кошта 250 динара, иако многи мисле да је то градска вожња. Слично је и са неким дестинацијама на рубовима града, па се пре уласка у такси, ипак треба распитати код таксисте о цени жељене вожње.

 М. Суџум

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести