Одржан свечани скуп поводом 76. годишњице пробоја Сремског фронта

ШИД: У Спомен-комплексу у Адашевцима код Шида, обележена је 76. годишњица пробоја Сремског фронта.
Општина Шид/Председник општине Зоран Семеновић
Фото: Општина Шид/Председник општине Зоран Семеновић

Скупу су, поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали преживели учесници ове велике битке, дипломатски представници, представници Општине Шид, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани који су положили венце и цвеће на спомен- обележја.

Државну делегацију предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, а на челу шидске делегације био је председник Општине Шид Зоран Семеновић. Помен палим борцима, међу којима је било много младих из тек ослобођене Србије, у цркви Св. Стефана Штиљановића служио је владика сремски Василије.

Сремски фронт су успоставили Немци како би спречили или успорили продор здружених снага Народно-ослободилачке војске Југославије и Црвене армије ка западу. У завршним операцијама за ослобођење земље, пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је битка за пробој Сремског фронта.

Фото: Општина Шид/Војнички поздрав палим борцима

Током крвавих борби погинуло је 13.500 бораца НОВЈ, 1.100 Црвеноармејаца, 630 антифашиста из Бугарске и 163 борца бригаде  „Италија”. На страни непријатеља, погинуло је око 30.000 војника.

Пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.

В. Х.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести