ОДРЖАНА ВЕЛИКА ГАСТРОНОМСКА МАНИФЕСТАЦИЈА У СКОРЕНОВЦУ Сви воле мађарску кухињу

КОВИН: Дани мађарске кухиње у Сокреновцу, у општини Ковин, који су одржани по 15. пут минулог викенда, спадају у најпосећеније гастрономске манифестације које се организују у овом крају.
a
Фото: TO Kovin

Ове године у 47 котлића и казана су се током читавог дана крчкали гулаши од различитих врста меса, не само свињског, већ и од дивљачи и зечетине, који су послуживани са ноклицама, као и купус и пасуљ спремљени по традиционалним рецептима који су добро чувана тајна. 

Посетиоци су, осим тога, имали прилику да купе домаће кобасице, yigernjaču, крвавицу, чварке, зимницу, мед и производе од меда, ручне радове, пробају чувени лангош, засладе се ситним колачима и све то да залију домаћом ракијом. Према речима директорке Туристичке организације Ковин Дивне Кирилов „Дани мађарске кухиње” спадају у гастрономску манифестацију за коју се брзо прочуло, те је стога из године у годину све посећенија и представља лепу прилику да се упозна традиција мађарске националне мањине, које представља већинско становништво у том насељеном месту општине Ковин.

- Осим посетилаца све је више гурмана који желе да покажу своју вештину у кувању, и то не само из општине Ковин и из Баната и околних села, већ из свих крајева наше земље – истакла је Дивна Кирилов.  - Велики успех манифестација дугује доброј организацији, гостопримству, али и љубазности мештана Скореновца који воле да се похвале својом традицијом и упознају друге с њом. Настојимо да сваки посетилац понешто пронађе за себе. Штандови су богато украшени, понуда намерница и куваних јела, зачињених карактеристично за мађарску кухињу, која је позната у свету, је разноврсна, док гости имају простране столове за које могу да седну и у опуштеној атмосфери, натенане уживају у ђаконијама. 

Фото: TO Kovin

Посебну пажњу су ове године привукле гошће из Мађарске из места Боњхад, које су припремале кнедле са шљивама по посебној рецептури.

С. Ковач

Фото: TO Kovin

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести