Општина Стара Пазова поделила седам милиона динара пољопривредницима

СТАРА ПАЗОВА: Уговори о додели субвенција пољопривредним газдинствима на подручју Општине Стара Пазова, потписани недавно, тек су наставак раније успостављене  локалне политике.
1
Фото: Општина Стара Пазова

Са више хиљада хектара обрадивог пољопривредног земљишта, старопазовачка општина већ годинама активно подржава своје произвођаче. На иницијативу председника општине Ђорђа Радиновића, локална самоуправа је још пре девет година, први пут за пољопривреднике на својој територији, путем субвенција дала директну подршку.

- Настојали смо да из године у годину издвојимо што више средстава ради давања подстицаја пољопривредним произвођачима. Ове године то је 7.000.000 динара које ће бити на располагању пољопривреди на локалу – рекао је Ђорђе Радиновић приликом потписивања уговора. - Гледамо и практично да помогнемо. Тако смо, на пример, путем конкурса омогућили пољопривредним произвођачима да конкуришу за већ набављену инвестицију или за инвестицију коју имају у плану, уз приложени рачун односно предрачун. Уз настојања да констатно повећавамо буyет за субвенције пољопривредницима, увек тражимо најбољи модел по коме ће се додељивати субвенције, како би наши пољопривредни произвођачи били што задовољнији.


Угаљ за 1700 породица

На кућне адресе 1700 породица у насељима старопазовачке општине почео је да стиже угаљ. Ово је вид конкретне подршке локалне самоуправе сиромашним грађанима. Стара Пазова носи епитет „Општина солидарности” а то доказује бригом да породице скромнијег имовинског статуса бесплатно добију огрев.

За око 1.100 породица корисника социјалне помоћи и 600 породица из категорија самохраних родитеља, вишечланих породица те примаоца ниских пензија, Општина је набавила 1.700 тона најквалитетнијег угља за огрев, а у току је дистрибуција камионима на кућне адресе. Јавна набавка спроведена је преко Центра за социјални рад.  - У односу на 2012/13. годину када смо и почели да набављамо и делимо угаљ само корисницима социјалне помоћи, данас је готово дуплиран број породица, које ће угаљ добити, јер смо проширили списак и на остале категорије угроженог становништва - изјавио је председник општине Ђорђе Радиновић приликом обиласка многочлане породице из Старе Пазове која је добила угаљ.

И наредних година спроводиће се оваква акција, а поред огрева, за децу из свих ових породица набављени су новогодишњи пакетићи, који ће бити подељени уочи празника.


Ове године Комисија је за доделу субвенција имала критеријум који је подразумевао бодовање приспелих захтева. Акценат је стављен, као код многих покрајинских и републичких конкурса на жене, године старости подносиоца захтева, број чланова у газдинству, датум прве регистрације газдинства, као и да ли су или не користили субвенције од стране Општине. Ни овог пута нису сви који су конкурисали успели да добију субвенцију, али таквих је мали број.

Од приспелих 90 захтева по Конкурсу за сектор млека, меса, воћа, грожђа, поврћа (укључијући печурке) цвећа и осталих усева (житарице, индустријско, ароматично, зачинско биље) и друго, четири захтева су одбијена, а од преосталих 86 захтева, 73 подносиоца захтева су остварили право на субвенцију. Подносиоцима захтева који су добили субвенцију путем Конкурса омогућена је набавка оправданих инвестиција за које су и конкурисали пољопривредни произвођачи: сетвоспремача, прскалица, сејалица, тањирача, ваљак, ролер, расипач минералних ђубрива, дрљача, косих мешаона, пужних транспортера, ротационе косачице, хранилице и другог.

Од приспелих 17 захтева по Конкурсу за сектор набавке пчелињих друштава и нове опреме за пчеларство, један захтев је одбијен, а свих 16 подносилаца захтева су остварили право на субвенције за набавку  кошница, рамских комплета, центрифуге, парни топионик воска, пчелињих друштава и другог.

Са овим субвенцијама омогућено је пољопривредним произвођачима да набаве опрему, која им је неопходна за основну делатност, да посао ураде брже и лакше. На овај начин помаже се посебно малим газдинствима да могу да опстану. У складу са планом општинског руководства следеће године се очекује да ће износ за субвенције из буyета Општине Стара Пазова бити повећан, а и да ће конкурси бити расписани раније.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести