Општина Житиште раскинула уговор са Банат трансом

ЖИТИШТЕ: Незадовољна досадашњим квалитетом услуга, Општина Житиште је одлучила да раскине уговор за зрењанинским предузећем за превоз путника „Банат транс“.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ова одлука је узбуркала јавност и забринула грађане, нарочито родитеље средњошколаца чија деца путују до школа у Зрењанину, управо користећи услуге „Банат транса“. Стога је председник општине Житиште Митар Вучуревић одлучио да се обрати јавности и објасни о чему се ради.

- Нисмо ми раскинули уговор са „Банат трансом“, раскинули су га грађани, зато што овај превозник годинама не поштује своју уговорну обавезу. Од почетка школске године дешавало се да неки ученици остану у селу; јер аутобус уопште не оде у Равни Тополовац. То се догађало и претходних година, али смо уз неке разговоре прелазили преко тога и налазили решење. Сада је доста и одлучили смо да раскинемо уговор – казао је Вучуревић.

С тим у вези, ове недеље је хитно сазвана седница Скупштина општине Житиште на којој је једна од укупно две тачке дневног реда била одлука о финансирању превоза ученика средњих школа.

- Скупштинском одлуком смо регулисали даљи начин финансирања трошкова превоза средњошколаца до Зрењанина. Ми ћемо ђацима рефундирати трошкове превоза и нећемо имати никакву обавезу са превозником. Пошто је „Банат транс“ једини превозник који на територији општине Житиште има регистроване линије, он ће вероватно и убудуће да превози ученике, док се не реши тај монополски однос – навео је Вучуревић, уз напомену да овај проблем постоји и у општинама Сечањ и Нова Црња.


Продаја одмаралишта у Бијелој

Председник општине Митар Вучуревић се осврнуо и на другу тачку седнице локалног парламента која је сазвана по хитном поступку. Реч је о продаји одмаралишта у Бијелој у Црној Гори, односно образовању Комисије за спровођење поступка јавног надметања за отуђење те непокретности из јавне својине Општине Житиште.

- Непотребно се диже прашина, али свако има право на своје мишљење. Нећемо журити са овом продајом и без прилива озбиљног новца у житиштанску касу, нећемо је ни обавити – истакао је Вучуревић.

Пореска управа је проценила да одмаралиште вреди 390.000 евра, међутим, у Житишту нису били задовољни том проценом, па су ангажовали проценитеља који је утврдио да је вредност имовине 674.000 евра.

- Одмаралиште се простире на три парцеле. На две трећине се налази објекат одмаралишта, а остатак је природни ресурс. Мислим да ће бити заинтересованих ако се некретнина понуди на продају – закључио је Вучуревић.


Како је истакао, локална самоуправа ће се потрудити да својим грађанима у наредном периоду обезбеди бољи превоз и бољу комуникацију са Зрењанином.

- Данас у Хетину, Међи и Торди дневно постоје само три линије до Зрењанина. И питање је да ли други грађани могу и да уђу у аутобус, јер те линије користе ученици, па у возилима буду гужве. Деца стоје једно на другом. Викендом полазака уопште и нема, или за време летњег и зимског распуста, када ђаци не иду у школу. Нас се не тиче да ли ће нас неко тужити или неће, због ове одлуке. Локална самоуправа више неће да има уговор са „Банат трансом“ као превозником. Њихов положај више не може да буде доминантан и ми морамо да имамо алтернативно решење – казао је Вучуревић и додао да ће општина настојати да повећа број аутобуских полазака до Зрењанина.

Ж. Балабан

Cronos
02.11.2019 • 17:14
Mudar je "ovaj". "Građani raskinuli ugovor". Skini odgovornost sa sebe!
Борба за боље …
03.11.2019 • 12:07
Да ли су господа новинари питали Вучуревића ко ће сада бити превозник и чије је то предузеће. Надаље питање за "господу" из локалне само управе како то да на дневни ред Скупштине иде тачка која није била на већу.
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести