Отвара се спортско одељење у бечејској Гимназији

БЕЧЕЈ: Захваљујући реформи гимназијског образовања, сазрело је време да се реализује давнашња жеља општине Бечеј и овдашње Гимназије, која образује 96. генерацију.
с
Фото: В. Јанков

Реч је о отварању специјалног спортског одељења, у ком ће бити 20 ученика.

- Наша школа је једна од шест у Србији, којој је пружена могућност да отвори специјално спортско одељење. Промотер ове новине је наш вишеструки олимијац и најбољи пливач прсним стилом свих времена Србије Чаба Силађи, који је био ђак генерације у време овдашњег гимназијског школовања. За две недеље је упис електронским путем или лично. Сваки кандидат мора да је члан спортског клуба и уколико буде веће интересовање бодоваће се спортски резултати и учешће у репрезентацији. Додао бих да је овим чином нашој школи указана велика част и поверење – рекао је мр Миодраг Басарић, директор Гимназије.

Млади који се одлуче за упис у ново одељење долазе у школу која је, кроз спољашњу евалуацију добила највишу оцену, а таквих је тек десетак одсто у Србији. Годинама уназад из Бечеја су исказивали потребу за отварањем одељења оваквог профила и сада су задовољни што је сазрело време да се идеја реализује.

- Циљ је да се ученицима који се баве спортом омогући несметано напредовање у спорту, а да при том не губе у области образовања. Напротив, Гимназија је и до сада била школа регионалног карактера, а овим ће то још више потенцирати, јер је још само Гимназија у Сомбору добила идентичну могућност – рекла је Далила Дујаковић, чланица Општинског већа задужена за образовање.

Дане Мандић, чији су ресори омладина, спорт, туризам и односи с јавношћу исказао је да уверење да ће школа лако попунити тих  20 места.

- Ово је порука младима да спорт и школа могу и морају заједно. Унапредићемо квалитет образовања и васпитања младих и олакшаћемо будућим шампионима да буду адекватно образовани – рекао је Мандић.

Осим спортског одељења Гимназија уписује 60 ученика, по 30 на српском и мађарском наставном језику.

         В. Јанков

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести