Паланчани се минулог викенда преселили на плаже

БАЧКА ПАЛАНКА:  Коначно је дошло право лето, па су се минулог викенда Паланчани преселили на плаже.
tikvara
Фото: Dnevnik.rs

Док је у центру било мало света, све је врвело од младих и старијих на обали Дунава и заливног језера Тиквара. Најпосећенија је језерска плажа, јер је вода топлија од дунавске код оближње Градске плаже.

Плажа на Тиквари касније је отворена него она на левој обали Дунава, јер после високог водостаја велике реке дошло је до прљања плаже на обали језера, па је после наглог опадања водостаја требало извесно време да се све санира и оспособи за посете на хиљаду купача. Песак је преоран, тушеви раде, као и чесме које постоје на сваких стотинак метара. Језеро је спојено каналом код Попова и ту вода још улази у Тиквару, али канал преко кога је мостић и који повезује плажу са главним копном тотално је пресушио и нема везу са Дунавом, што значи да је водостај јако низак.

На другој страни језера одржавано је Отворено првенство Војводине у кајаку и кануу на мирним водама, а организатор, овдашњи Кајак и кану клуб „Таркет” био је свеукопни победник у кадетској, јуниорског и сениорској конкуренцији док је у пионирској конкуренцији победио Кајак клуб „Дунав” из Бездана. На Градској плажи у хладу оближње шуме одржан је у организацији Лазара Мишкова сада већ традиционални Међународни турнир у рукомету на песку. Поред домаћих екипа,такмичиле су се и комшије из Хрватске и других земаља региона.


Котлићи и лубенице

Паланчани воле своје приобаље, а плаже су од центра града удаљене десетак минута пешачења. Најрадоснији су најмлађи, али су и најзахтевнији, јер овде су и продавци сладоледа, куваног кукуруза и других летњих посластица. Лубенице и диње најбоље се хладе у Дунаву, поједине породице и читава друштва цео викенд проводе поред реке где кувају у котлићу, пеку роштиље, док пиво и сокове расхлађују у води, а ако нешто затреба бициклом се брзо тркне до прве продавнице, одмах иза језера.


Ових дана очекује се да локална самоуправа и званично отвори олимпијски базен који је у близини језера и реке, а испред спортске хале и комплекса отворених спортских терена. Установи за спорт и рекреацију „Тиквара” која ће управљати и овоим објектом у приобаљу Општинско веће недавно је одобрило ценовник па ће целодневна карта коштати 250 динара за одрасле, полудневна 150 динара, а за децу старију од 10 година цена улазнице је 100 динара, док ће за млађе улаз бити бесплатан. Јуче је Установа отварала понуде угоститеља који ће на базану пружати своје услуге, односно продавати пиће, храну и друге производе. Они који преферерају базенско купање ускоро ће то моћи овде себи да приуште, али сасвим је сигурно да ће градска плажа и она на обали језера и даље бити најпосећеније. Делом ће то бити због тога што Палачани нису навикли да плаћају купање у базену, а делом и због традиције, јер овде се народ вековима лети купао на обалама овдашњих вода.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести