Пелет ће грејати учионице школе у Плавни

ПЛАВНА: Основна школа „Иво Лола Рибар” у Плавни добила је из покрајинског буџета четири милиона динара, да промени систем грејања, односно да пређе са лож уља на пелет, па ће купити нови котао за овај енергент.
Škola u Plavni prelazi na čistiji i jeftiniji energent Foto: Dnevnik.rs
Фото: Школа у Плавни прелази на чистији и јефтинији енергент Фото: Дневник.рс

Током грејне сезоне школа ће са новим извором енергије уштедети бар трећину пара, од укупно 1,8 милиона динара колико кошта током грејне сезоне загревање школске зграде, изграђене на темељима старе школе 1990. године.

„Крај грејне сезоне искористићемо да котао заменимо и пређемо на нов начин загревања у наредној школској години.За нови котао требаће нам још 300.000 динара које ће школа добити ребалансом буџета Општине Бач“,  каже директор Основне школе „Иво Лола Рибар” Драган Медић.“Школа има 90 ђака од првог до осмог разреда, у просеку сваки разред има по девет ученика, а овог пролећа уписаће седморо ђака првака. И у годинама које следе, имајући у виду број малишана у вртићу, у Основној школи „Иво Лола Рибар” биће и надаље смеха и граје.“

По речима директора замена котла је инвестиција злата вредна, јер ће новац из општинског буџета моћи да користе за друге намене.

„Школа у Плавни је највећи корисник општинског буџета. Недостаје јој много тога, а ово је први пут да је добила вредну инвестицију. Захвални смо Покрајинској влади што је препознала потребе ове установе и села. У протеклим деценијама конкурисали смо бар седам пута, и увек добијали одбијенице, а на израду пројектних документација потрошили смо велики новац“, каже директор Медић.


Покрајинско улагање

Из буџета Покрајине Војводине ове године издвојено је 150,4 милиона динара за 53 установе – основне и средње школе, предшколске установе и домове ученика, односно, пројекте за реконструкцију, адаптацију, санацију и инвестиционо одржавање објеката. Међу њима нашла се и Основна школа „Иво Лола Рибар“ из Плавне, пошто је прво Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине -националне заједнице подржао пројекат, да школа у Плавни осавремени грејање.


Набрајајући шта школа све нема, директор каже да ђаци имају салу за физичко васпитање али осим лопти ништа друго, ниједну справу за физичко васпитање.

„Практично могу да трче и раде вежбе, премда би требало паркет да се поправи, део попуни новим и излакира. Ни учионице нису опремњене , немамо чак ни прибор за геометрију, микроскоп… па би добро дошло око пола милиона динара да се опреми сала за физичко васпитање, излакира паркет и купи понешто од дидактичких средстава“, наводи директор.

Плавна је сиромашно место без већих привредника, који би заједнички, добром вољом и путем спонзорства помогли школу у месту .

„Имамо уговор са Шумском управом у Плавни која сваког месаца уплаћују по 3.000 динара, које трошимо за чај, шећер, пекмез и павлаку, да сваки ђак има бесплатну ужину. Заузврат ђаци сваког пролећа учествују у акцији пошумљавања“, каже директор Драган Медић.

З. Делић

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести