Почела реконструкција водоводног система у Пландишту

ПЛАНДИШТЕ: У наредна три месеца радиће се реконструкција водоводне мреже која подразумева замену вентила на водоводним цевима, што ће становници Пландишта осетити кроз повремене несташице воде.
Plandiste opstina foto jelena ivanovic-11
Фото: Ј. Ивановић

Инвестиција вреди око 60 милиона динара и за њу су новац обезбедили Управа за капиталнаа улагања АП Војводине, Покрајински секретаријат за  пољопривреду, водопривреду и шумарство и Општина Пландиште.- Радови су почели јуче и предвиђено је да буду подељени у две фазе, с тим што ће после прве фазе одмах почети друга. У првој фази биће замењено 46 вентила , а у другој фази 56 – каже координатор Канцеларије за економско локални развој Пландишта Раде Сурла.

Водоводни систем у Пландишту није обнављан од када је пре више од четири деценије изграђен, па су радови значајни, не само зато што ће се поправити стање у погледу квалитета мреже, већ што замена вентила даје могућност за даљи наставак реконструкције водовода. Локална самоуправа, вели Раде Сурла, планира да догодине опет конкурише код покрајинских органа власти ради финансирања пројекта замене водоводних цеви на подручју Пландишта. - Процењујемо да ће ова инвестиција коштати између два и три милиона евра, па од Покрајине очекујемо, као и у инвестицији замене вентила, да сноси већи део трошкова, јер је општина мала и неразвијена – казао је Сурла.


Пет километара локалног пута

На подручју ове општине наредних дана отвориће се још једно градилиште на деоници локалног пута дугог пет километара Банатски Соколац – Милетићево –Марковићево који треба да се превуче асфалтом. Новац је, такође, обезбедила Управа за капиталне инвестиције АП Војводине у висини од око 39 милиона динара.

- То је прва фаза радова, а друга подразумева наставак реконструкције локалног пута од Марковићева према Старом Лецу  и Дужици на траси од десет километара  -навео је Раде Сурла, рекавши да ће догодине и за ту инвестицију Општина Пландиште тражити новчану потпору од Покрајине.


У протеклих неколико година, напоменуо је, Покрајина је улагала у водоснабевање на подручју општине.

- Ископана су два бунара и две црпне станице у Барици и Дужици. Истовремено имамо пројекте и за рекострукцију водоводног система у мањим местима . За то је потребно мање новца, па очекујемо да у наредних неколико година водоводни систем буде сасвим обновљен –предочио је Сурла.

З. Делић

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести