Почело чишћење градских језера у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Последњих дана интензивиране су активности око система „Бегејска петља”, који је Град Зрењанин поверио на одржавање Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација”, а које се односе на редовно пречишћавање воде у градским језерима и уређење њихових обала
jezero zrenjanin ciscenje Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Завршена је замена табластих затварача који спречавају отицање воде из језера у Бегеј, као и доток воде из Бегеја у језера, а чија је заптивна моћ, после 30 година рада, ослабила током прошлогодишње акције замене воде. Слабљење затварача разлог је зашто први пут прошле године није пречишћена вода у Језеру 1 код „Житопродукта”, а то је довело и до ниског нивоа воде у језеру током године.

„Заменом затварача, за коју је Град Зрењанин издвојио четири и по милиона динара, створени су услови да вода у Језеру 1 буде пречишћена и од тог језера ће и кренути овогодишње пречишћавање воде. Крајем прошле недеље је подводном косачицом покошена трава унутар тог језера, а у наредним данима следи њено прикупљање са површине језера, као и кошење траве на обалама језера 1 и 3 у центру града“, објашњава руководилац Службе информисања и пословних комуникација у ЈКП „Водовод и канализација” Синиша Гајин.

Када се постигне потребна бистрина, за седам до десет дана, вода ће почети да се пушта у језеро преко филтера

Примарни пречишћивач воде, који се налази поред Језера 1 код „Житопродукта”, пуштен је у рад, и у току је припремна фаза бистрења воде у таложницима. Када се постигне потребна бистрина, а процене су да ће се то догодити за седам до десет дана, вода ће почети да се пушта у језеро преко филтера, што ће бити и почетак пречишћавања воде у језерима.

„Након пречишћавања воде у Језеру 1, које је планирано да траје две недеље, следи и пречишћавање воде у Језеру 3 код Културног центра. Пречишћавањем воде постиже се друга класа квалитета воде у језерима која је предвиђена Законом о водама. Води у језеру се заменом даје капацитет да издржи неповољне околности, односно велику топлоту и велике количине светлости, а прерадом воде се мутноћа своди на нулу, а смањују се и фосфати и нитрити чиме се спречава раст траве и алги који загађују језера“, наводи Гајин.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести