Почело спајање Великог бачког канала и Криваје

СРБОБРАН: После вишегодишњег, детаљног планирања, један велики, инфраструктурни пројекат проширења капацитета за наводњавање најплоднијег европског чернозема, какав јесте атар општине Србобран, кренуо је у коначну реализацију.
1
Фото: Општина Србобран

ЈВП „Воде Војводине”  финансира радове на спајању Великог бачког канала и тока реке Криваје, чиме ће се, уз многе друге бенефите, створити акумулација за наводњавање чак 6.000 хектара ораница. Почетку радова присуствовали су директор ЈВП „Воде Војводине Срђан Кружевић и председник општине Србобран Радивој Дебељачки, са сарадницима.

Важност овог пројекта за србобранске пољопривреднике и све грађане истакао је председник србобранске општине Радивој Дебељачки.

- Ово је један од најважнијих пројеката за општину Србобран. Добићемо нови систем који ће спојити Велики бачки канал и реку Кривају, и тако створити најбоље услове за додатни развој пољопривреде. Добијамо могућност да наводњавамо 6.000 хектара ораница, а важно је нагласити и да је овај пројекат уско везан и за заштиту животне средине- истиче Дебељачки. - Криваја у свом кориту има малу количину воде, а када завршимо пројекат моћи ћемо да одржавамо водостај на знатно вишим нивоу, без угрожавања живог света. Захваљујем се ЈВП „Воде Војводине” на веома доброј сарадњи, заправо на здушном ангажовању за овај пројекат, јер је он један од најважнијих за општину Србобран у претходних неколико деценија. Надам се да ћемо и у будућности имати овако добру сарадњу.

Срђан Кружевић каже да су у Србобрану почели са једним од шест пројеката које су расписали захваљујући Влади Србије, која је успела да обезбеди огромна средства за улагање у пољопривреду, у двонаменске системе за наводњавање и одводњавање, 

- Посао који радимо у Србобрану је решење за вишедеценијски проблем. Ради се о изградњи црпне станице и потисног цеовода, који ће воду из Великог бачког канала водити до реке Криваје, о акумулацији која ће бити дуга 12 километара, дизању ниво воде у Криваји, прављењу бране за контролисање тог нивоа, а најзначајније је да ће велика површина пољопривредног земљишта, чак 6.000 хектара, моћи ће да се наводњава из нове акумулације- истиче Кружевић. - Завршетком ових радова успећемо да створимо услове да ширимо каналску мрежу и у будућности дођемо до могућности да наводњавамо 10.000 хектара у атару Србобрана. Рок за извођење радова је годину дана, али очекујем да ће систем почети да функционише већ до краја ове године. Испред нас је стотинак дана за пуњење акумулације и у том периоду ће „Воде Војводине”, у сарадњи са општином Србобран, организовати трибине за пољопривреднике на којим ћемо их информисати о свему шта се ради, шта их чека са новим количинама воде и како и где да конкуришу за нову опрему да би могли да наводњавају своје њиве. 

М. Стакић

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести