Покрајина помаже Србобрану око улагања у водовод и каналску мрежу

СРБОБРАН: Покрајински секретеријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Општина Србобран потписали су два уговора о заједничким улагањима у два пројекта, која се тичу изградње везног водовода између изворишта фабрике воде у Турији и радова на уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта у катастарским општинама Србобран и Турија.
1
Фото: Радивој Парошки

Уговоре су потписали покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић и председник србобранске општине Радивој Парошки, који каже да је према првом уговору вредност пројекта 12,9 милиона динара, при чему ће Покрајински секретеријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство издвојити 10,3 милиона динара, а Општина остатак, односно 20 одсто од укупне суме и укупан порез на додату вредност.

- По другом уговору Секретеријат се обавезао да издвоји 4,2 милиона динара, док ћемо ми исту суму обезбедити из локалног буyета уз плаћање пдв-а, а пројекат укупно вреди 10,2 милиона динара - истиче Парошки. -Ова два уговора су назнака да се враћамо у нормалне токове деловања и пословања, иако ситуација са епидемијом ковид-19 још увек није готова и морамо бити обазриви, приправни и спреми да реагујемо, помогнемо грађанима и на сваки начин заштитимо њихово здравље, посебно наших најстаријих суграђана.

Парошки истиче да, иако је пажња доминантно била усмерена на другу страну, нису пропустили шансу да конкуришу на два конкурса Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и на оба су добили значајну финансијску подршку.

- Оба пројекта су нам веома важна, након скоро комплетног завршетка реконструкције и обнове водоводног система у Надаљу, план је да у наредном периоду исто спроведемо у Турији, у којој ћемо градити нову фабрику воде. За то нам је потребно да спроведемо воду од изворишта до позиције на којој ће се фабрика налазити и сада смо добили више од 10 милиона динара од Покрајинског секретеријата за изградњу овог везног водовода - каже Парошки. -У Турији је до сада реконструисано око 50 одсто водоводног система, али је обезбеђивање квалитетније воде за пиће потребно, као и градња фабрике воде.

Он додаје да би се кренуло са радом, неопходно је обезбедити повезивање са извориштем, што им је сада значајно олакшано.

-Други уговор на једном пројекту удружује потенцијале три партнера- Покрајински секретеријат за пољопривреду, водопривреду и шумарсво, ЈВП „Воде Војводине” и нашу општину. Заједно ћемо уређивати каналску мрежу како би одводњавање земљишта било боље, али и на тај начин створићемо услове за ефикаснију и успешнију пољопривредну производњу - сматра Парошки. -Радови на измуљивању и уклањању вегетације радиће се на Криваји у укупној дужини од скоро четири километра, као и на Бељанској бари на којој ће се уз уклањање вегетације, радити и на уређењу пропуста на једном каналу у атару Турије.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести